onsdag 28 januari 2009

Bankfeber?

Barclays meddelade i förrgår att de inte behöver mer kapital och att vinsten blir klart bättre än förväntat! Ifjol var dylika nyheter början på slutet och ingen litade på bankledningarnas ord. I måndags gav nyheterna upphov till en sällan skådad kursrusning. Barclays-aktien slutade dagen 73% upp och även om man måste minnas nedgången som föregick nyheten, så är uppgången anmärkningsvärd. Våra nordiska banker hakade på och steg närmare 15 % i måndags!

Har vi därmed löst problemen inom banksektorn? Knappast! Räntorna är på väg ned och det är inte bra för bankerna. Om vi dessutom börjar närma oss noll så kan det bli riktigt jobbigt! Vi kan hamna i ett läge när marginalen är det enda som utgör räntan för kunderna och det kommer att minska efterfrågan på krediter! De senaste 10 åren är det kreditexpansion som har byggt bankernas resultat. På den osäkra sidan har vi också bankernas balansräkningar! Ingen vet i dagsläget hur det ser ut, förutom vissa insiders. Andelen dåliga lån är officiellt mycket nära noll, men självklart kommer dessa att öka. Den stora frågan är hur mycket? Det är först när man kan svara på den frågan som man kan beräkna huruvida bankerna är undervärderade eller ej. Personligen har jag ingen aning och därför håller jag mina placeringar borta från sektorn.

Tyska IFO-sffrorna var aningen bättre igår och börsen fick stärkt självförtroende. Vi har nu upplevt två dagar i rad med positiva signaler och det känns som en evighet sedan man hade den upplevelsen. Man ska nog inte lita på att vi bevittnar en botten, den skedde i såna fall i november men det är iallafall intressant. Som ett brev på posten kommer det antagligen snart analytiker med nyfödd optimism som uttalar sig i diverse tidningar. Var fanns de förra veckan?

UPM-Kymmene skulle rapportera torsdagen den 5/2 men redan igår släppte de förhandsinformation om resultatet. Marknaden hade förväntat sig en vinst Q4 på ca 110 Meuro men nu blir förlusten (exkl engångposter) -46 Meur. Det är en bit ifrån för att uttrycka sig milt! Orsaken sägs vara nedskrivningar av lager men de säger samtidigt att alla verksamhetsområden var sämre än väntat under december! Aktien tappade bara 4,7 % och det beror nog bara på att UPM redan handlas under egna kapitalet. De senaste två månaderna har många skäl försvunnit till varför man ska äga aktien (på sikt) varav kanske utdelningen var det viktigaste. Igår fick vi lägga stabilt resultat till den listan...

Senaste numret av finska börstidningen Arvopaperi skriker att nu är det köpläge. Jag håller givetvis med men som vanligt med samstämmiga rekommedationer ska man hålla sig lite lugn! Jag har tidigare skrivit om den snabba återhämtningen och kanske det är mest en förhoppning? I själva verket får vi antagligen vänja oss vid en period av låg tillväxt. Fortfarande är det en(mycket) bra ide att nu investera på längre sikt, men man ska nog inte räkna med kursdubblingar inom ett år. Arvopaperi hade också en notis om Finlands "buyer of last resort"! Det är pensionsbolagen Ilmarinen och Varma som det senaste halvåret har köpt i princip alla större poster som har varit till salu. Nokian Renkaat, Marimekko och nu Technopolis för att nämna några. Det verkar nästan som om man ska ringa dem ifall ingen annan vill köpa ens aktiepost. Huruvida de gör detta för "Finlands bästa" eller för att marknaden är nedtryckt kan man bara spekulera i, men att döma av köpkurserna så har de betalat ganska mycket för sina aktier...

2 kommentarer:

admin sa...

Hej! Tänkte höra hur du resonerar vad gäller att efterfrågan på krediter kommer att minska när räntan går mot noll? För att man inte vill betala banken något för tjänsten (marginalen)? Eller menar du att banken kommer öka sina marginaler? Det kommer väl inte bli 0-ränta på interbankmarknaden ändå. Annars borde väl efterfrågan öka när räntan sjunker...inte i all oändlighet, men ändå...

iTrader sa...

Jag kanske uttryckte mig lite klumpigt. Efterfrågan ökar då räntorna sjunker men det finns annat som minskar intresset.

För det första, om referensräntan (t.ex. EURIBOR, STIBOR) blir noll så kommer den enda ränta kunden betalar att vara marginalen. Tidigare har marginalerna legat kring 50-60 punkter (t.o.m. 20-30 i vissa fall) men den tiden är definitivt förbi. Bankerna kommer kanske att kräva 200-300 punkter för att låna ut pengar.
En bostadslåntagare har ofta ganska lång tidshorisont och måste därmed räkna med att referensräntorna någon gång i framtiden stiger till mer normala nivåer, säg 3-6 %. Då är det inte speciellt intressant att ta ett huslån till dessa villkor och kanske betala låneräntor på 7-9 %. Dessutom kommer bankerna att införa extra avgifter på lån, för att kompensera sina kostnader (när räntenettot minskar). Dessa åtgärder kommer att kraftigt reducera efterfrågan på krediter tror jag.

Sen kanske vi inte hamnar på interbankräntor = 0, men även interbankräntor >1 ställer till stora problem för bankerna.