fredag 17 juni 2011

Avslutas Greklandsspelet i helgen?

Vi bevittnar tydligen ett "chicken race" just nu. På ena sidan har vi europeiska politiker med Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i spetsen. Han har de senaste månaderna allt oftare (och allt ivrigare) framfört åsikten att privata investerare ska vara med och betala Greklands omstrukturering av skulderna. Politikerna vill förstås framstå som handlingskraftiga och genom detta blidka en hemmaopinion som blir alltmer skeptisk till nya lånemiljarder.

På andra sidan har vi officiellt endast ECB. Trichet fick i torsdags frågan huruvida ECB planerar för nedskrivning av grekiska statsobligationer. "It's certainly not our intention" blev det raka svaret. Han talar nog för alla långivare, men ingen annan står offentligt för denna åsikt. Många banker i Tyskland, Frankrike och Schweiz håller nog tyst med.

Säg att politikerna gör som hemmaopinionen vill och stryper stöden till Grekland. Grekerna får väl skylla sig själva för tusan. Kan man inte hantera en budget ska man inte låna pengar, eller hur? Tyvärr är det inte så enkelt. Ifjol visade statistik att 75 % av den grekiska statsskulden ligger placerad hos tyska, franska och schweiziska banker. Tyskarna har räknat att deras banksektorn behöver ta in 50 miljarder euro i extra kapital ifall Grekland defaultar och de tvingas skriva ner obligationerna till noll.
Senaste veckorna har det dock kommit rapporter om att tyska banker har sålt 1/3-del av sina grekiska obligationer. Det minskar visserligen bördan, men samtidigt kan inte en pressad tysk banksektor ens ta höjd för 30 miljarder euro i dagsläget. Wolfgang Schäuble kan alltså tvingas ta itu med mer prekära problem på hemmaplan ifall han släpper Grekland till marknaden utan att ingripa.

Man kan förstå att ECB motsätter sig en skuldsanering, eftersom de uppenbarligen har köpt på sig en hel del grekiska statsobligationer under våren. Ifjol ville inte Trichet ens använda dessa obligationer som säkerhet för lån till EU-banker, men nu har de vikt sig. ECB vill förstås till varje pris undvika en systemkollaps och att köpa grekiska obligationer av europeiska banker kanske är det bästa sätt de ser? Risken är ju förstås att en nedskrivning av Greklands-obligationer gör att europeiska banker tvingas till oerhörda nedskrivningar (liksom ECB). Vi minns alla Lehman Brothers 2008 där politikerna ville visa att alla banker inte kunde räddas. De hade dock inte räknat med att Lehman var mycket aktiv på derivatmarknaden och när deras garantier inte längre gällde, fick finansvärlden nervkollaps. Lehman-obligationerna blev hösten 2008:as svarte petter? Det scenariot vill vi inte uppleva igen med grekiska obligationer.

Officiellt ser vi ändå ledande institutioner på Europa-nivå som uppenbarligen är i konflikt och inte är på samma linje när det gäller Greklands-problemen. Officiellt kan man få uppfattningen att båda sidor väntar ut varandra för att se vem som viker sig först! Insatserna är höga och man skulle hellre se en konstruktiv dialog. Egentligen tror jag faktiskt att detta är ett spel för gallerierna och att båda sidor i själva verket är överens?


Det är tyvärr så att debatten kring Greklands skulder och ny nödfinansiering inte spelar någon större roll för Grekland! De kommer aldrig att kunna betala tillbaka sina skulder och innehavare av grekiska statsobligationer gör nog bäst i att försöka lura dem på någon annan eller kallt bereda sig på nollvärden. Hela den här "konflikten" går egentligen ut på att vinna tid. Politiker vill vinna tid för att kunna dra ut förlusterna över en längre period och slippa få skulden för att ha sänkt någon av landets banker. Bankerna vill vinna tid för att hinna rensa balansräkningarna från dessa obligationer och kunna ta in ersättande kapital. ECB vill vinna tid för att kunna lindra effekterna och undvika en systemkollaps. Innan ovanstående är på plats kommer antagligen det här skådespelet att fortsätta.

I ärlighetens namn är inte heller problemet obligationerna! Jag tror att ECB har rätt bra koll på vilka som äger grekiska obligationer och har räknat på hur dessa institutioner påverkas vid en nedskrivning. Problemet är istället derivatmarknaden och alla CDS som är utställda. När subprime-lånen brakade samman var det framförallt detta som orsakade finanskrisen, dvs att vissa företag (AIG, Lehman) hade försäkrat obligationerna mot nedgång utan att ha motsvarande kapital bundet. Eftersom CDS handlas OTC (ej på börsen) är det svårt att veta exakt hur omfattande den handeln är och exakt hur stor exponering utställarna har. Det kommer dock obönhörligen att visa sig, men detta vill man inte ha upp på bordet just nu!

Marknaden har redan bestämt sig och jag skulle nog råda alla att vara ytterst skeptiska att försöka trada dessa Greklandsproblem. Jag vet inte hur man kan placera utan korrelation för en grekisk kollaps, men undvik för allt i världen att direkt köpa grekiska statsobligationer innan nedskrivningen. Jag skulle också vara skeptisk till räntefonder, baserade i euro-området. I maj 2013 blir det nämligen skarpt läge. Då går officiellt EU:s, IMF:s och ECB:s garantier ut för Grekland. Senast då blir det default. Marknaden vill börja prisa in detta redan nu, men politikerna försöker prata ner räntorna och ECB hjälper till på ett hörn. I längden kommer de inte att lyckas gå emot marknaden och de vet antagligen om det! Deras förhoppning är ändå att kunna fördröja kollapsen något år.
Tyvärr är den grekiska kreditratingen är rekordlåg, CDS-nivån var i veckan över 1600 punkter!
Tyvärr ger marknaden inga alternativ till grekisk default.
Tyvärr har marknaden (nästan) alltid har rätt.
Tyvärr har vi också flera länder med "obalanserade statsfinanser". Irlands och Portugals CDS-nivåer ligger över 700 punkter, dvs ungefär där Grekland låg ifjol!

På kort sikt är dock allt nedtryckt och ifall detta "Greklandsspel" avslutas genom ett rakt beslut i helgen bevittnar vi årets tradingläge idag! Detta beror dock på politikernas beslut - något som man aldrig kan räkna på. Man kan därför bara upprepa denna veckas vanligaste uttryck: "Extremt osäkert läge".

8 kommentarer:

Diversifierad sa...

Du som är från Finland, har du någon aning om vad som händer med Fortum idag? Kursen sjunker som en sten, och jag hittar ingen anledning...

Anonym sa...

Grekland kommer knappast undan genom att "nollställa" skulderna. Ryssland betalade ju t o m statsskulder från tsartiden, för några år sedan.

Är det verkligen så illa att Grekland inte alls kan betala sina skulder? Var det inte nordeas chefsekonom i finland som prisade grekiska obligationer, att grekerna visst kan privatisera och betala skulderna.

Om grekerna börjar omstrukturera sitt samhälle, t ex försämra pensionerna, socialsystemet, byråkratin - minska tjänstemannakåren radikalt, o s v. Då borde väl grekerna klara sig någorlunda. Helt klart behövs förändringar - annars kommer grekland att kollapsa fullständigt, med eller utan euro. Förövrigt sa Jens Weidmann från Bundesbank att "euron är stabil även om grekland defaultar" - vad ska man tro om det?

@diversifierad: tydligen (?) sker kursfallet eftersom fum inte får nytt kärnkraftstillstånd (haha - precis som om ingen kunde ha räkna ut det!). Den förslagna windfall-skatten på utsläppshandel torde inte påverka fortum alls (fum gjorde nettoförlust på utsläppshandel enl. deras hemsida). Tydligen handlar det om spekulation om vad den nya regeringen kan göra för att *straffa* elbolagen, t ex spekulation om höjda energiskatter ...

iTrader sa...

Fortum har inte själv kommit med nyheter, men staten ska införa windfall-skatt. Katainen ska dra in 170 Meuro på det och Fortum står väl för hälften av det. Det motsvarar ca 0,10 euro/aktie så dagens börsreaktion är i såna fall lite väl stor! Dessutom är de inte direkt där de tjänar pengarna... Ska läsa på och återkomma senare.

iTrader sa...

Det är verkligen så illa Anonym. Grekland avgör sitt öde imorgon med misstroendeomröstningen.

Visst har jag också läst en hel del positiva analyser det senaste året, men nu är det inte längre frågan OM utan NÄR Grekland ställer in betalningarna. Det hade ingen räknat med för två år sen och många har lite mer obligationer än de vill erkänna! Det blir nog ett tjuv- och rackarspel det kommande året, ett spel som man ska hålla sig utanför!

iTrader sa...

Ser man till fakta var nog gårdagen en kraftig överreaktion på "windfall-skatten". Det är inte ens säkert att regeringen kan införa den.

Nu tror jag nog ändå att gårdagens kursfall hänger mer ihop med regeringens plötsliga principförklaring att Finland inte ska bygga fler kärnkraftverk, precis som Anonym skrev.

Det innebär att t.ex. Lovisa 1 (5 % av Finlands elproduktion) inte hinner förnyas, även om nästa regering ändrar på denna princip. 2027 går Lovisa-licensen ut och just nu finns det inga alternativ.

Sett i ett längre perspektiv är det förstås oroande att regeringen har slagit in på en populistisk, tysk syn på vår energiproduktion. Regeringen äger som bekant ca 60 % av Fortum. Jag gillar inte alls kärnkraft, men ärligt talat har vi inga alternativ!

Anonym sa...

Och nu väntar vi på en kommentar på de senaste händelserna i ÅAB!

iTrader sa...

Måste göra dig besviken Anonym. Jag omfattas av insiderregler och måste vara ordentligt försiktigt med bloggar i detta ärende.

En sak kan jag dock säga, jag håller inte riktigt med om att ÅAB kommer att bli en av de bäst kapitaliserade bankerna i Norden efter denna emission. Snarare klarar banken eventuellt de nya gränserna på målsnöret. Om det inte kommer flera större kreditförluster förstås...

Classier Corn sa...

Hej,
Intressant läsning, som vanligt!
Blogghälsningar
Classier Corn