Det här inlägget fokusera helt på råvaror, något som många fokuserar på just nu!
Dagens likviditetsrally talar för råvaror i dagsläget. I grunden håller jag fullständigt med Warren B att råvaror är rena spekulationsplaceringar som saknar en naturlig avkastning. Just nu har vi dock ett likviditetsrally på börserna och det drabbar förstås även råvarumarknaderna. Eftersom många investerare till skillnad från Warren B uppenbarligen inte bryr sig det minsta om årlig avkastning, så jämför man helt ogenerat råvaruplaceringar med aktier och räntor. I det senaste årets fallstudie blir utklassningen total!
Oljepriset är kanske det mest omtalade. Det brukar alltid vara på tapeten och med peak oil i bakhuvudet är det svårt att se hur detta skulle bli mindre aktuellt. Vi vet att det kommer en dag då oljan tar slut och då hoppas jag verkligen att vi då har ett vettigt alternativ. Det alternativet finns inte idag kan jag tillägga. Fundamenta talar alltså för oljan som placeringsobjekt på lång sikt och som spekulationsobjekt på kort sikt.
Guldpriset är kanske höstens mest omtalade råvara efter ca +60 % (YoY). Orsaken är naturligtvis att vi befinner oss på nominellt historiskt högsta noteringar. Nominellt högsta om man är amerikan det vill säga, för oss med andra valutor som bas har det inte varit lika dramatiskt. Dessutom menar t.ex. Marc Faber att om man tar hänsyn till inflationen befinner vi oss fortfarande långt ifrån 80-talets toppnoteringar. Fundamenta finns då guld är det klassiska inflationsskyddet, vilket förstås är synnerligen aktuellt i nuvarande stimulansdusch. Den dagen centralbankerna stänger kranarna, då ska man blanka guldet! Finansblogg noterade även i fredags (igen) att guldet uppvisar klassiska bubbeltendenser. ETF:arna börjar bli större på marknaden än många centralbanker (5:e störst) och det är svårt att hitta någon som är negativ till guldet! All denna optimism för en ganska oanvändbar metall som vi egentligen inte använder till något annat än för att imponera omgivningen! Guld är dock en metall som glimmar förföriskt vackert...
Silver har också förts fram i råvarudebatten. Silverpriset har faktiskt gått betydligt bättre än guld, men glimmar förstås inte lika vackert. Silver har vissa användningsområden, men jag antar att senaste årets +100 % inte direkt beror på ökad produktion utan även här ren och skär spekulation.
Naturgas sägs bli det som ersätter oljan. Ännu är det inte så, men faktum är att naturgas potentiellt är den råvara som har ganska bra egenskaper vad gäller portabel energi. Naturgasen har dock kraftigt "underavkastat" övriga råvaror och är i princip oförändrad på årsbasis. Även om alla talar om detta som morgondagens energiform, så finns det uppenbarligen inte någon stor investerare som avsätter sina egna pengar i enlighet med de analyserna. Är det en konsekvens av spekulation på andra områden eller är analyserna fel?
Det finns förstås en mängd övriga metaller och produkter. Vi har aluminium, nickel, zink, vete, kaffe och gud vet vad? Bespoke har ofta genomgångar och här hittar du en från 10/11. Likviditetsrallyt borde få effekter på alla råvaror.
Den som vill investera i råvaror torde med fördel använda sig av de större ETF:arna. Givetvis kan man köpa terminer men då riskerar man att få leverans - i praktiken t.ex. hundratalet fat olja! Det finns väl ingen som vill det i garaget? En variant på terminerna är CFD:s (certifikat) som clearas i pengar (dvs aldrig leverans av underliggande). Detta är det en ganska avancerad handel som är förenat med rätt stora risker. Bl.a. har terminerna/CFD den otäcka egenskapen att man kan förlora betydligt mer än man investerade!
Därför använder sig de flesta mindre investerarna olika ETF:ar av något slag. De som inte vill lägga alltför mycket energi på detta tecknar förstås en råvarufond, men jag skulle nog rekommendera någon av de större ETF:arna. Fördelen med ETF:ar är att de ofta är helt fokuserade på en enda råvara. Råvarufonderna har alltid andra råvaror och en del kan även ha aktier i "råvarubolag". Där får man alltså en korg av instrument och en förvaltning som man inte kan styra över. Visst kan det vara bra, men med ETF:ar plockar du själv ihop din korg och dessutom till en ganska låg kostnad. Om du orkar jobba lite själv förstås.
Sist men inte minst vill jag upprepa min personliga åsikt om råvaror. Jag tycker inte att dessa är investeringsobjekt som man köper till barnen och förväntar sig att de ska hålla till pensioneringen! Råvaror för privatpersoner är rena spekulationsobjekt, som just nu råkar befinna sig i ett intressant läge. Man ska vara väldigt klar över det faktum att den dagen centralbankerna drar tillbaka stimulanserna och räntorna stiger - då kan råvaror bli den sämsta placeringen i mannaminne? Dessutom får man då på ett obarmhärtigt sätt komma till insikt om att råvaror inte heller ger en årlig avkastning! "Is i magen" är en fullständigt värdelöst strategi! Kort sagt om du ger dig in på den här marknaden, var beredd på att sälja dina råvaruplaceringar och var beredd alla dagar...
7 kommentarer:
Jag ville bara påpeka att certifikaten finns i många olika varianter, med eller utan hävstång. Själv har jag köpt certifikat med vete utan hävstång för att minimera risken.
Certifikat är ju inte standardiserade så det finns många varianter.
Fortfarande riskerar du att förlora mer än insatsen eller hur?
iTrader: nej, det cert jag har är som sagt utan hävstång, dvs följer kursen 1:1, och då kan jag ju inte förlora mer än det satsade kapitalet? Själva råvaran kan ju inte hamna på mindre än noll, vilket certet i såfall också skulle göra.
Ok, då skriver vi nog inte riktigt om samma typ av instrument.
Jag menade s.k. CFD's som man köper via en handelsplats. De fungerar så att man endast måste "pantsätta" ett säkerhetsvärde som motsvarar kanske 5-20 % av positionens storlek. Med andra ord får man en hävstång på ca 5-20 ggr det underliggande instrumentet...
Risken är ju förstås att positionen går fel, då får man samma hävstång åt andra hållet. Då finns det heller inte en maximiförlust...
Det certifikat som du har verkar onekligen vara ett tryggare sätt att investera på råvarumarknaden.
Själv är jag ingen expert på certifikat, men som jag förstått det är CFDs en egen sorts certifikat med stor hävstång, och därmed stor risk. De certifikaten jag handlar med får väl kallas som "vanliga", och fungerar i stort sett som aktier, med eller utan hävstång. Risken är alltså inte speciellt stor i mitt fall.
Ville bara påpeka detta eftersom jag fick intrycket av att du trodde att certifikat enbart finns med väldigt stor risk/chans, men det finns alltså snällare varianter att välja på :)
Jag kan även tillägga att dessa handlas utan krav på leverans, och på begränsad eller oändlig löptid, sk "open end" vilket är vad jag har i min värdeportfölj.
Man behöver alltså inte bevaka marknaden dagligen för att undvika förlora hela kapitalet, och är i mina ögon en relativt trygg placering jämfört med CFDs.
Så, nu har jag svamlat klart! Bra inlägg för övrigt!
Håller med Herr K, ABN Amro utfärdar open end-certifikat, en mkt mindre riskfylld placering eftersom man dels slipper rulla över dom, dels inte har en hävstång vilket gör att man i princip aldrig kommer att gå grön (om inte råvaran blir gratis på världsmarknaden). Hänvisar till ett inlägg om CFDer som jag tycker sätter ljuset på att de är värdelösa som investering.
http://cornubot.blogspot.com/2009/11/spela-mot-huset.html
I övrigt en trevlig blogg, hittade precis hit och lär komma tillbaka =)
Ni får ju förstås en emittentrisk, men t.ex. ABN-AMRO känns rätt stabil. Emittentrisken är nog värre med IGM som Cornucopia skriver om
Välkommen "J" och välkommen igen!
Du med "Herr K" - förstås!
Skicka en kommentar