Kemira klubbade sin nyemission på måndagens bolagsstämma, även om ingen extern person riktigt förstår varför de genomför den? De ska stärka balansen för att kunna fullfölja sin tillväxtstrategi menar ledningen, men om de inte har ett massivt förvärv i sikte så har de redan den balansen som krävs för verksamheten! Kemira kan vara intressant för den som vill ha Tikkurila i aktiedividend (i vår?), men om de börjar förvärva ska man nog avyttra. Förvärv brukar applåderas av börsen i början, men efter några år är utvecklingen ofta olyckligt för aktieägarna. Speciellt om ledningen får hybris och förvärvar "David". Angående emissionen så är man numera för sent ute. Redan igår handlades aktien utan rätt till teckningsrätter.
HKScan klubbade sin emission igår. Här finns det faktiskt en objektiv grund i den verkligt svaga balansen. Nu var inte den här emissionen jättestor, men de borde iallafall komma strax under 100 % gearing och det är en nivå som analytikerna anser mycket viktig! HKScan har rätt stabil verksamhet så 100 eller 130 % är inte så farligt för dem. Emissionspriset blev 5,30 euro per aktie och gamla aktieägare har förtur. Gamla aktieägare för teckningsrätter 1:1 och för 8 teckningsrätter får man teckna 3 nya. Även här var avstämningsdagen för börshandel igår så man är numera för sent ute.
Nokian Renkaat har fått ökad konkurrens! Michelin har beslutat att öka sin produktion och sin försäljningsorganisation i Ryssland! Nokian Renkaat är fortfarande ohotad 1:a via sin försäljningsorganisation Vianor, men det är intressant att även Michelin har fått upp ögonen för Ryssland. Kanske jätten Michelin får förvärvstankar inom några år? Dessutom är det uppenbart att Nokian Renkaats "toksatsning" på ryska marknaden var helt rätt. Kanske läge att öka?
Råvaror kommer att kollapsa menar Roubini i en intervju! Det finns helt enkelt inte fundamenta som stöder den här prisuppgången. Efterfrågan har minskat samtidigt som produktionen hållits kvar. Han får direkt mothugg av Peter Schiff som menar att Roubini inte har förstått vad som driver guldpriset (eller för den delen hela råvarurallyt). Han menar att den massivt ökade penningmängden är en "fundamental faktor" att ta hänsyn till. Båda har väl egentligen nästan samma åsikt, men Peter Schiff tror att detta pågår längre.
Jag är beredd att hålla med Peter Schiff. I grunden tror jag som bekant att det senaste årets prisuppgång har mer att göra med likviditetsöverskottet än att efterfrågan på insatsvaror skulle ha ökat. Det är förstås ingen stabil grund och jag skulle inte alls bli förvånad över en framtida kollaps. Nu kan dock man få vänta ett tag på det! Uppgångar som saknar fundament, kommer förstås inte att rasa på fundamentala orsaker heller...
En intressant artikel om Jim Rogers från förra veckans Financial Times. Hur han tjänade sin första miljon! Nu finns det mer matnyttigt där, bl.a. hans stategi. Att tänka annorlunda och investera därefter. Han är ju förstås en råvaru-fan och det är inte jag, även om jag är råvaruaktie-fan till en del. I grunden menar JR att man ska göra hemläxan ordentligt. Även om man ser ett läge så måste man ta reda på alla möjligheter innan man investerar. Det kan tyckas enkelt, men att tänka annorlunda än konsensus och tjäna på det är antagligen något jag kommer att försöka lära mig resten av livet...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar