lördag 7 november 2009

Mina favoritbolag 4/2009

Det har blivit dags för årets sista genomgång av mina favoritbolag. Det har varit berg- och dalbana under kvartalet och t.ex. F-secure och Nokia har rusat rejält för att sedan falla tillbaka senaste veckorna. Börsen har stigit 2,2 % mellan 14/8 och 6/11. Samtidigt har mina favoritbolag stigit 6,4 %.

Rent generellt måste jag erkänna att värderingarna i många av bolagen redan har åkt förbi de långsiktigt intressanta nivåerna. I våras hade jag aldrig trott att detta skulle ske redan i år! Nu är det ett faktum. Aktier man köper på dessa kursnivåer i t.ex. Kone och H&M kommer inte att överavkasta ur ett dividendperspektiv. Däremot kan det inträffa hända andra händelser som gör dagens kurs mer än väl befogad och det finns alltid chansen till att spekulation lyfter kurserna till månen! T.ex. i Kone förväntar man sig ett förvärv, som i förlängningen kan ge utdelningen ett extra lyft i framtiden. Ett förvärv skulle också ge en positiv effekt på kursen?

Jag utökar portföljen denna gång, tar in två bolag och kastar ut ett. Min grundtanke var att ta in cykliska bolag detta kvartal, men t.ex. Rautaruukki och Outokumpu var rejäla besvikelser så jag har fått avstyra den här iden!
Däremot plockar jag in cykliska PKC Group. De gör kablaget till Volvos, Scanias och MAN:s lastbilar och har haft två riktigt bra rapport i rad.
Jag plockar också in Basware som gör datasystem till stora affärskedjor, där bl.a. är franska Geant en stor kund. De är inte supercykliska, men påverkas förstås av konjunkturen.
Däremot plockar jag bort F-secure (men de ingår i utvecklingen nedan). Deras rapport var en rejält besvikelse och den höga värderingen tål inte det.

Utveckling mina favoritbolag: +6,4 % (alla bolag samma vikt)
Utveckling Helsingforsbörsen: +2,2 %

Basware (utveckling: +23,9 % - ej med i ovanstående kvartalsberäkning) hade en riktigt bra rapport. Tillväxten imponerar och lönsamheten är hög. VD är aningen pessimistisk om deras säsongsmässigt bästa kvartal (Q4). Fjolårets utdelningen borde kunna upprepas även i vår...

F-secure (+0,4 %) hade tyvärr en överraskande dålig rapport! Tillväxten minskade kraftigt och resultatförändringen var faktiskt negativ på årsbasis. Steek förväntades vid halvåret nå en årsomsättning på 2-3 Meuro, nu talar de om 1,5 Meuro! Kursen var innan rapporten upp på 3,08 euro för att i fredags stänga på 2,46. Värderingen är fortsatt hög och det i kombination med de plötsliga problemen gör att jag plockar bort dem ur portföljen. Det känns som om något har hänt, något som ledningen inte vill berätta fullt ut. En inte alltför vågad gissning är att det klarnar inom ett år och en personlig gissning är att en orsak stavas W******-7!

H&M (+2,3 %) hade en riktigt bra lönsamhet, men försäljningen i jämförbara butiker var oväntat svag! Lönsamheten kan till stor del förklaras av den svaga kronan. Ser man till marknaderna kännetecknas Tyskland och England av kraftiga försäljningsras där HM ändå klarar sig bra. Hursomhelst brukar inte HM gå "såhär dåligt" i lågkonjunkturer. Om man är nervöst lagd finns det definitivt anledning att sälja sina HM-aktier. Jag ser dock några år framåt och kan inte förneka att den internationella expansionen bara har börjat. Pessimisterna har förstås inte missat att tredje generationen Persson tog över i somras. Vi har alla hört talesesättet vad tredje generationen brukar göra... Stämmer det denna gång?

KONE (+3,2 %) hade en riktigt bra rapport. Balansen har gått från stark till urstark! Kone är nettoskuldfritt (gearing -30%) och om de accepterar en gearing på 60-70 % så kunde de förvärva bolag för ca 1 miljard euro. Den höga värderingen kan alltså plötsligt bli ganska moderat. Man ska dock ha klart för sig att kursen inte tål besvikelser på dessa nivåer!

Nokia (-3,2 %) har åkt berg- och dalbana efter den svaga Q2-rapporten. Under hösten har kursen spekulerats upp till 10,79 som högst, för att i fredags stänga på 8,84. Rapporten var en besvikelse, där en extra nedskrivning orsakade den första förlusten på 16 år! Ser man till mobiltelefonerna var dessa faktiskt helt ok och dessa kan överraska vid helåret? Gör de inte det, åker Nokia ur portföljen...

Nokian Renkaat (+5,0 %) hade en bra rapport, men svag prognos för Q4. De lider av den svaga nybilsförsäljningen samtidigt som bilisterna kör allt längre på sina (gamla) vinterdäck. Kursen har nått en rimlig nivå, i våras var Nokian Renkaat sanslöst nedtryckta. Det köptillfället finns inte längre...

PKC Group (+32,3 % - ej med i ovanstående kvartalsberäkning) hade en riktigt bra rapport, åtminstone mot förväntningarna. Kassaflödet fortsätter att vara positivt och deras kunder börjar tala i riktigt positiva termer. PKC själva är dock aningen försiktiga och bibehåller sin negativa prognos. Det tror jag är främst traditionell finsk försiktighet. Den låga värderingen talar för att PKC har stor potential ifall konjunkturen tar fart...

Ratos (-4,3 %) är ett välskött bolag. Värderingen känns inte jätteattraktiv och deras många onoterade bolag gör att man köper grisen i säcken. Det är svårt att kontrollera deras värdering av bolagen. Tack vare deras höga förtroende, känns dock den risken minimal. Ratos har en stor kassa som kan användas ifall rätt läge dyker upp. Under Q3 var det dock inga offensiva investeringar som gjordes utan istället tvingades de tillföra kapital till ett av portföljbolagen. Resultatet var helt ok och kursen har i princip stått stilla!

Sampo (+2,2 %) hade en ok rapport. De har numera 20 % av Nordea och från och med nästa år kommer motsvarande andel av bankens resultat att räknas in i Sampo-koncernen. Koncernchefen Kari Stadigh meddelade att Sampo ämnar öka sin andel till 22-23 %, men inte överstiga 25 %. Sedan är det upp till Sampos styrelseordförande Björn Wahlroos att se vad han kan göra i Nordeas styrelse? Sampo har potential att göra en riktigt bra affär i Nordea, samtidigt som aktieägarna får bra dividend medan man väntar på den affären...

YIT (+45,3 %) hade faktiskt en dålig Q3-rapport, men höjde sin prognos för Q4. I september hade de kapitalmarknadsdag och trollband analytiker med sina höjda målsättningar. Det var kanske därför de missade Q3-förväntningarna? Trots YIT:s sanslösa kursrusning i år är de fortfarande på långsiktigt intressanta nivåer enligt mig. Dividendavkastningen kan fortfarande bli bra på dessa nivåer? Däremot är det riktigt stora köpläget förbi. I fredags betalades 13,50 euro för aktien, i mars fick man samma aktie för 4,31... Vem sa att börsen är rationell?

2 kommentarer:

Anonym sa...

intressant blogg, den blir favoritmarkerad. kul med lite finska bolagsfakta för omväxlings skull. vad tror du om norske skog du som har lite koll på skogsindustrin? det känns som en femdubblare minst om den bara överlever och reducerar ner skulden en aning.

iTrader sa...

Jag har tyvärr ingen koll på norske skog. Om jag ska döma av branschen så är den i kris, något som knappast undgått norrmännen?

Det finns säkert potential, men ibland är låga värderingar befogade...