onsdag 13 januari 2010

+160 % senare!

Biohit fick fart i måndags och steg med 160 %, något som fortsatte igår med 12 % till (på en kraftigt fallande börs)! Om man tror på effektiva marknader så kan man söka orsaken till den historiska "felvärderingen" i att de har tagit fram ett läkemedel mot magbesvär som kan säljas receptfritt. Inte nog med det, det ska också säljas receptfritt redan i vår! Biohit uppskattar att det kommer att ge en positiv resultateffekt på årets resultat. Tyvärr kan jag inte den här sektorn alls och tyvärr så har jag ingen aning om huruvida denna positiva effekt redan är inprisad i kursen eller det finns utrymme för mer. +160 % på en enda handelsdag eller 190 % på två handelsdagar måste ändå vara något slags rekord på finska börsen?


Den här veckan får vi en radda statistik från både Europa och USA. Kanske vi kan bli lite klokare, kanske vi kan bli lite lugnare eller så kanske vi är precis lika förvirrade? Hittills har den omtalade vändningen inte syns i den officiella statistiken. Visserligen har inköpscheferna nått en nivå som tidigare har tagit oss ur konjunkturen. Visserligen är konsumenterna otroligt positiva med tanke på att vi har 10 % arbetslöshet på båda sidor Atlanten. Ändå, industriproduktionen är högre än botten men långt ifrån toppnivåerna. Arbetslösheten visar ännu inga tendenser på att sjunka, även om fallet har bromsats. Nu har vi snart hoppats tillräckligt. Snart är det dags för den hårda verkligheten att visa sig från sin bästa sida. Kommer det denna vecka?


Med undantag av Alcoa får vi vänta ända in i vecka 4 innan helårsrapporterna kommer. Jag skrev tidigare att Q3 och Q4 är lite av sanningens kvartal. Nu är det dags att öka försäljningen och inte som hittills, öka resultatet tack vare kraftiga besparingar och utförsäljningar av befintliga lager. Här i Finland väntar vi med spänning på Nokia, men även skogssektorn kanske kan överraska. Verkstadssektorn känns mycket osäker! De brukar meddela alla ordrar på högsta ljud, och de senaste kvartalen har det varit väldigt tyst - oroväckande tyst.

Först ut i rapportsäsongen var Alcoa i måndags efter börsens stängning. De gjorde visserligen vinst men sämre än förväntningarna och aktien föll 9,5 %! Intel kan reda ut situationen senare i veckan, men igår föll börserna på oron om att verkligheten börjar komma ikapp. Skulle bolagsrapporterna vara betydligt sämre än väntat, samtidigt som bolagen är negativa om 2010... då borde man ha sålt förra veckan!

Kina talar om åtstramningar och eftersom Kinas lyft till stor del beror på stimulanspaket, så fick börserna skrämselhicka. Den "långsiktige" minns kanske även att i augusti (2009) hade vi samma oro - då var det ett falskt alarm. Är det på riktigt denna gång?

Inga kommentarer: