Rapportperioden är äntligen här och nu kan vi få svar på våra frågor.
- Har försäljningen ökat under Q4?
- Har efterfrågan kommit tillbaka?
- Vad tror bolagen om 2010?
- Vågar styrelsen föreslå bibehållen eller t.o.m. ökad dividend?
Såhär inför rapporterna tror jag tyvärr inte att vi kommer att bli särdeles mycket klokare. Vissa branscher kommer säkert att överraska positivt (teknik?), medan andra kommer att bli rejäla besvikelser (verkstad?). Idag är det mest spekulationer, men som jag skrev tidigare - detta är "sanningens kvartal".
Obama har sänkt börserna den senaste veckan. Han har talat om tuffare tag mot bankerna och talat i termer om att ifall bankerna vill ha en fight så är han redo! Bakgrunden är förstås det att många banker endast existerar idag tack vare de statliga åtgärderna som infördes i slutet på 2008. Fjolårets magnifika vinster har sin grund i att bankerna fick låna otroligt billigt från staten, med den baktanken att belåningen skulle föras vidare i kedjan till konsumenter och företag. Nu visar det sig att belåningen istället utnyttjades för spekulation, vars vinster delas kristligt mellan toppanställda och ägare. Således blir både bonusen och dividenden furstlig för den som sitter på rätt plats i rätt bank. Jag har för mig att t.ex. GS ska dela ut ca 16 miljarder USD...
Det här sticker förstås i ögonen på allmänheten. Politikerna måste göra något och då tar förstås Obama till orden. Problemet är väl egentligen att politikerna redan borde ha gjort något! I oktober 2008 när bankerna behövde dessa pengar, hade politikerna alla möjligheter att begära vilka villkor som helst. Då kunde de ha tagit en stor ägarandel och haft beslutanderätt om allt som händer i organisationen.
Kanske de amerikanska politikerna borde lyssna en gång till på vad Anders Borg sade i maj 2009? Det är kanske inte speciellt amerikanskt men är antagligen det billigaste sättet att reda upp en finanskris. Det kan t.o.m. bli så att staten tjänar på det förfarandet, även om det tar 20 år!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar