fredag 8 januari 2010

Nokias ödeskvartal?

Inför Nokias Q4-rapport har det talats en hel del om framtiden för mobiljätten. Det är svårt att förneka att utmaningarna är större än på flera år. Mobilmarknaden upplever att större aktörer ger sig in i branschen, aktörer som traditionellt har varit i andra branscher. Å andra sidan kanske inte smartphones är vägen till framgång? Man luras lätt av att jämföra priset och antar helt krasst att högre pris ger högre vinst. Vad gäller smartphones så glömmer man lätt bort att det går åt en hel del resurser att utveckla dessa smarta lösningar. Pekskärm och 3G/GSM, bluetooth kommer inte gratis. Därför kanske vinsterna inte finns just inom det segmentet, även om det PR-mässigt är bra att ligga här...?

Nokias chef för mobiltelefonerna sade förra veckan att Nokia kommer att vinna mobilslaget! Han drämde dessutom till med att Nokia ska leverera 500 miljoner enheter 2010. Jfr det med beräknade 400 miljoner 2009. Det tog inte många tankebanor innan många faktiskt tror att Nokias Q4/09 kommer att vara riktigt bra. Jfr det med hur kommentarerna var i augusti efter den riktigt svaga Q2-rapporten... Tänk vad förtroendet kan ändra på ett halvår!

Rick Simonsen kan säga vad han vill, jag tror ändå att rapporten 28/1 kommer att avgöra det här året för Nokia...

Årets raket (hittills) får betecknas M-real. Aktien var uppe på 1,60 denna vecka vilket kännetecknar en resa på över 700 % sedan mars! Imponerande. Man kunde tro att deras problem är över. Några av problemen kan mycket väl vara över, bl.a. en överhängande skuld som förfaller i år verkar i det mesta vara betald. Problemet är att det inte var den enda skulden samtidigt som lönsamheten är katastrofal. Vi kanske kan avskriva konkursen detta år, men 2011-2013 har de några avbetalningar som inte känns självklara idag. Kanske de kan låna sig ur krisen? Det har ju fungerat i andra branscher...

UPM sade i mellandagarna att efterfrågan har förbättras. Det var en av de absolut mest positiva beskeden vi har fått inom skogssektorn på flera år! Däremot vet jag inte om man ska dra för stora växlar på det. Bolaget ska nämligen varken höja priser eller produktion. Kanske inte alltför stor efterfrågeökning då...?

ArcelorMittal sade förra veckan att efterfrågan på masugnar var riktigt låg och antydde att det beror på överkapacitet i branschen! Det var inte goda nyheter för Rautaruukku, men heller inte för Outotec/Metso som hoppas att råvarusektorn ska börja investera igen. Kanske boomen 2007 får effekter som sträcker sig längre in i framtiden än man tror?

Inga kommentarer: