Såhär på årets sista dag tänkte jag föra fram några bolag som är utanför min favoritbolagsportfölj just nu, men som jag ändå anser vara "kvalitetsbolag". Orsaken till att de inte ingår i portföljen just nu varirerar och de kan mycket väl ta plats under 2010. Dessa bolag borde vara under lupp av flera investerare. Detta är inga "nyårsraketer" som stiger 300 % på kort tid, men de har en grundläggande kvalite och ifall ödet (och konjunkturen) vill så kanske de kunde karaktäriseras som "nyårssmällare" under 2010. Observera att nedanstående kommentarer är mina personliga tankar.
Fiskars har i tysthet omvandlats till ett holdingbolag. Buster-båtarna och trädgårsredskapen är inte längre kärnverksamheten. Istället är det innehaven i Wärtsilä, Iittala och en hel annat som dominerar. Just nu är Wärtsilä mycket osäkert, i övrigt kunde det dock vara läge att titta närmare på detta traditionella finska dividendbolag.
Konecranes har en riktigt stark balans men tyvärr en marknad som är stendöd (nästan). Ledningen är ganska negativ om framtiden och innan de vågar höja målen så hålls detta bolag utanför portföljen. Dagens värdering "kräver" en konjunkturuppgång.
Lassila&Tikanoja är kort sagt sophantering, snöröjning och återvinning. De har haft en stark organisk tillväxt och har stort förtroende bland finska investerare. Det märks inte minst genom den alltid höga värderingen. Har de senaste åren haft problem med lönsamheten, problem som nu verkar lösas? L&T väntar också på att de finska kommunerna ska få ändan ur vagnen och privatisera sophanteringen. Det har de väntat på i många är nu...
Metso tillverkar maskiner till pappers- och gruvindustrin. Gardell är en av de större ägarna. Metso har historiskt varit extremt konjunkturkänsligt men har i goda tider varit bland de bästa dividendbetalarna. Intressant i en bra konjunktur, men kanske inte riktigt som nytt innehav på dessa kursnivåer. De kräver nämligen att konjunkturen och maskinbeställningarna tar fart, även om ledningen faktiskt sade att botten var nådd under Q3...
Ramirent är en maskinuthyrare som ofta är lite före sin tid. I övriga europa hyr byggbolagen oftast maskiner men här i Norden har den trenden inte riktigt slagit igenom ännu. Ramirent är dock beredda och kan under 2010 bli riktigt intressanta. Antonia Ax:son Johnsson är en av ägarna.
Rautaruukki är stålproducenten med riktigt bra dividender i högkonjunkturer. I somras var min plan att plocka in dem i min favoritbolagsportfölj efter Q3-rapporten, men eftersom den var riktigt svag så blev det inte så. Vid Q3 var tyvärr även ledningen otroligt försiktiga om framtiden och den omtalade konjunkturvändningen syns (ännu?) inte i Rautaruukkis orderböcker...
Stockmann är det traditionella finska handelsbolaget, som domineras av Hartwall-släkten. De kan göra affärer även om metoderna ibland kan ifrågasättas. Bl.a. bytte de ut styrelsen i Lindex strax efter förvärvet, vilket fick den prekära effekten att damunderklädesförsäljaren hade en styrelse som endast bestod av män! Resultatet har dock repat sig efter det och Stockmann är ett av få västeuropeiska bolag som bevisligen har lyckats starta handelsbolag i Ryssland. Värderingen är dock alltsomoftast lite väl hög och bästa sättet att införskaffa Stockmann-aktier är genom arv...
Tekla ett ganska nytt bolag som uppenbarlighen har en unik tredimensionell CAD-programvara för byggindustrin. Tyvärr är största marknaden USA, vilket har påverkat de senaste två åren kraftigt. Nu börjar dock den marknaden tina upp och Tekla kommer antagligen att göra come-back i favoritbolagspoföljen under 2010. De försvann i november i fjol och så här i efterhand kan man konstatera att jag nästan prickade botten.
Tieto (f.d. Tietoenator) är en IT-konsult som ofta har stått med båda fötterna på jorden. Även om värderingen var skyhög under IT-hysterin så har ledningen varit riktigt duktiga och alltid gjort vinst. De som köpte till de uppblåsta kurserna 2000 har dock långt kvar till break-even. Vi andra har chansen att komma in på helt andra nivåer, även om den nuvarande marknadssituationen är osäker. När det ska sparas är det konsulterna som drabbas värst. Det kommer vi nog att märka i Tieto.
UPM-Kymmene är ett mycket välskött skogsbolag. De har utnyttjat branschens kris till att köpa på sig guldkornen från andra bolag. I somras tog de bl.a. över M-reals massatillverkning - den del som M-real hade bästa lönsamheten i. Tyvärr har dock branschens kris även drabbat UPM:s marginaler och de tvingades i januari-09 förändra sin mångåriga utdelningspolicy. I praktiken halverades dividenden! Warren Buffet har sagt, om man har ett bra bolag i en dålig bransch så vinner branschen! Om han har fel, ska man köpa UPM nu. Annars ska man vänta och se.
Wärtsilä är i goda tider ett av Helsingforsbörsen aboslut bästa bolag (tillsammans med Kone). De bygger framförallt båtmotorer och kraftverk, samt utför service på dessa. Deras orderbok är ca 3 år lång och man fråga sig vad problemet är? Jo, problemet är att det 2007 beställdes ca 400-500 nya fartyg medan det i år kanske har beställts 10? Problemet är också att den befintliga orderboken riskerar annulleringar och hittills uppgår dessa till ca 25 % eller 1 miljard euro! Å andra sidan bygger de kraftverk och den verksamheten lever, men det är först när fartygssidan tar fart igen som man ska intressera sig för Wärtsilä. Innan dessa ska man bara vara beredd.
Gott Nytt År kära läsare
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar