måndag 14 december 2009

Sampo börjar köpa egna aktier

Sampo meddelade i fredags att de börjar köpa egna aktier (för att makulera). Är detta ett tecken på att konjunkturen har svängt? 2007 gick tongångarna höga inte om, utan hur mycket egna aktier bolagen skulle köpa under ett år, men den debatten har av naturliga skäl försvunnit under lågkonjunkturen. Sampos styrelse har fullmakt att köpa 9 % av stocken, men siktar på att köpa ca 0,9 %. Om/när dessa aktier makuleras borde kursen teoretiskt öka med lika mycket. Förutom detta förväntas Sampo dela ut 4-6 % i dividend.

Konecranes vinstvarnade i fredags, även om det var en mild varning. De har tidigare indikerat att omsättningen skulle falla med 17-20 % 2009 (YoY), men nu bedömer att nedgången kan bli större. Orsaken är att många ordrar verkar förskjutas till 2010. Konecranes meddelade samtidigt att annulleringar av befintliga ordrar inte hade ökat väsentligt. Reaktionen blev ljummen (+0,8 %), eftersom ingen direkt har några stora förväntningar på Konecranes just nu. Ingen förutom kanske BlackRock?


Autoliv höjde sin prognos och aktien steg en hel del. Bolaget menar att omsättningen ska öka 20 % (tidigare: +10 %) och marginalen ska nå 9 % (tid. 7 %). Det är framförallt bilförsäljningen i Kina och övriga tillväxtländer som har tagit fart, tack vare diverse skrotningspremier och riktade stimulanser! Det här är ju framförallt goda nyheter för PKC som verkar inom samma bransch. Nu är PKC inriktade på lastbilar, men goda fordonsnyheter borde spilla över till andra branscher. Vi befintliga aktieägare i PKC väntar nu på att MAN, Scania eller Volvo ska höja sina prognoser...

Inga kommentarer: