onsdag 2 december 2009

Nokias CMD

Nokia hade kapitalmarknadsdag igår och det var väl inga större överraskningar. De menade att marknaden växer 10 % och att Nokia ska hålla sin marknadsandel. De ser fortfarande prispress, men betydligt mindre än under de senaste åren. Kanske ASP-nedgången börjar plana ut? Kallasvuo tror att Smartphones ska bli ännu viktigare och större andel av den totala mobiltelefonmarknaden, t.o.m. i utvecklingsländerna. Kallasvuo ser en stabilisering på marknaden och upprepade att nyckeln till framgång är volym och storskalighet!

Finanschefen Ihamoutila sade även att Nokia är i mycket bättre skick än konkurrenterna. Han menade förstås att de är finansiellt starka. Vad gäller produktutbudet så har vissa ett överläge just nu, men Nokia är förstås med i matchen ännu! Om vi tittar några år framåt så kommer Nokia att vara med då också - kanske mot andra konkurrenter?

Nästa år ska Nokia satsa rejält på service-delen och Kallasvuo talade om "användar-intrycket" kommer att förbättras rejält. De ska satsa stenhårt på touch-screen och nästa höst kommer vi att få lära oss Maemo, vilket är Nokias nya Linux-baserade programvara. Tjänsterna ska i framtiden stå för majoriteten av Nokias intäkter och den satsningen börjar på allvar under nästa år. Personligen är jag med på den resan...


Guldpriset noterade åter ett nytt historiskt högsta. 1220 USD slår det tidigare rekordet på 1218 USD. Nu kanske detta mer beror på att USD är svag än att centralbankerna har fått smak för guld, men knappast tar trenden slut nu? Den som vill spekulera har säkert fler chanser. Min åsikt är dock fortfarande att man ska vara beredd på att hoppa av, senast den dagen likviditeten stramas åt.

Inga kommentarer: