onsdag 2 december 2009

Nokia slutar tillverka mobiltelefoner?

Nokias marknadschef Anssi Vanjoki antydde i helgens intervju i tyska Handelsblatt att de kan sälja tillverkningen av mobiltelefoner i framtiden! Mobiltelefonerna står för 80 % av Nokias omsättning och ungefär 200 % av vinsten (eftersom NSN gör storförlust). Att sälja dem idag vore som att kapa den enda gren man sitter på. Vanjoki var dock betydligt mer försiktig när Bloomberg ringde upp honom. Även i Kauppalehti menade han att "man aldrig ska säga aldrig" men en försäljning finns inte på kartan just nu. Detta var alltså nästan en tidningsanka.

Wahlroos antyder att Sampo mycket väl kan öka sin andel i Nordea till över 25 %, enligt SvD! Tidigare har den nivån angetts som ett "tak". De kommer också med den självklara nyheten att Wahlroos vill bli ordförande i Nordea. Tyvärr lär man väl få vänta på fusionsplanerna mellan Nordea och Swedbank, men Wahlroos är känd för att göra det oväntade och göra det bra! Plötsligt slutar väl det hela med att Nordea säljs till något riskkapitalbolag?Gissa vem som tjänar mest på det...?

Dubai World, Dubai och Abu Dahbi! Emiratet Dubais belåning fick börserna på fall några dagar, men både centralbanken och grannemiratet Abu Dahbi sade i helgen att de står bakom Dubai World. Några insatta kommentatorer menade att de höll på den informationen över helgen, bara för att låta Dubai World svettas lite. Vissa menar att grannemiraten ser illa på Dubais vänliga inställning till Iran och detta var bara ett sätt att antyda vad som kan hända ifall man gör något som kreditorerna misstycker.

Personligen tycker jag att detta är ett bevis på vilken otroligt skör tråd vi befinner oss på just nu. Om problemkrediter på 59 miljarder USD i (en del av) det rikaste landet i världen får världens börser på fall, då är finanskrisen långt ifrån över.

En sista notering i denna lånekarusell är att CNBC har kört "Dubai-live" i flera dagar! Massor med experter som intygar hur liten fara detta är för världsekonomin. GE måste ha bundit upp rejält med kapital eller gjort ovanligt bra affärer i regionen...

Inga kommentarer: