tisdag 19 januari 2010

M-real gårdagens vinnare

Ibland räcker det med att man inte gör bort sig alldeles för mycket! Det är väl ungefär så man kan förklara M-reals (ytterligare) kursrusning igår. Bakgrunden hittar vi i den positiva vinstvarningen som förklarade att de gör en rörelsevinst på 6 Meuro under Q4, exkl extraordinära kostnader. De säger vidare att kostnadsbesparingarna börjar ge resultat och den hårt prövade IR-chefen Juha Laine säger att de kan skönja "viss marknadsförbättring", men han kunde ändå inte redogöra på vilka områden den förbättringen har skett!

Analytikerna förväntade sig enligt SME ett rörelseresultat på -15 Meuro för Q4, något som nu alltså blir +6 Meuro. Det är bra! Fortfarande har vi dock räntor, skatter och annat som ska betalas. Under Q1-Q3 stod dessa "andra kostnader" för ca 33 % av nettoförlusten. Det finns också en risk att bolaget har tagit extra nedskrivningar under Q4, men det vet vi inte förrän den 4 februari. Jag är fortsatt skeptisk till M-real, men som ni vet har jag haft tokfel om kursutvecklingen det senaste året. Aktiemarknaden delar heller inte min pessimism om bolag och handlade upp aktien ytterligare 20 % igår!

Metsäliitto ska ta in mer kapital av sina (skogs)ägare. Vd sade i Kauppalehti igår att de vill förbättra sin kapitalstruktur, dvs amortera en del av sina skulder. Lösningen är att andelslaget ska emittera ytterligare tilläggsandelar med potentiellt bra avkastning. Innehavarna till A- och B-andelar ska få möjlighet att teckna mera och dessutom teckna nya C-andelar! C-andelarna ska ge en extra bra avkastning ifall M-reals aktiekurs går bra! Om man tänker sig att emissionen börjar i mars så blir timingen perfekt. Om M-reals aktiekurs håller sig så har den då stigit med ca 800 %. Man behöver inte vara raketforskare för att skriva den marknadsföringsbroschyren...

Dessa nyheter sammanföll lite för bra, för att man ska tro att det var ren slump. Metsäliitto är som bekant storägare i M-real. Om man ska vara cynisk så kanske förbundet äntligen får lite nytta av sitt mångåriga sorgebarn. Sen om andelsägarna får det är nästa fråga...?

Inga kommentarer: