torsdag 9 september 2010

Ett fullkomligt kaos!

Förra veckan var nästan som tagen ur titeln i Bo Kaspers orkesters sång. Vi började i moll, då oro för tillväxten i världen tog fart ytterligare. Börsen hade bara en riktning och man fick läsa rapporter om att ingen var optimist! På onsdagen blev vi dock överraskade av de amerikanska inköpscheferna. Det kastade åter börserna på plusstrecket - rejält! I fredags var jobbstatistiken inte lika illa som befarat och kanske vi kan börja hoppas på en bättre framtid. Å andra sidan var tyska industriproduktionen sämre denna vecka! Ska sista utposten i europas tillväxt också svänga ner nu? Man blir rådvill av detta fullkomliga kaos.

Den som var mest yr var nog marknadsövervakningen på börsen! De handelsstoppade Stora Enso, Holmen och Norske skog i torsdag efter att Helsingin Sanomat har rapporterat om en eventuell fusion. Fusion är väl att ta i, men de hade (enligt HS) diskuterat att slå samman tidningspappers-tillverkningen.

Journalister som fick tag i börsövervakningen fick endast torra svar om att "bolagen själva ska svara för informationen" och "inga kommentarer". När det efter fem timmar kom pressmeddelanden från de berörda bolagen, var det i form av dementier. Ingen sade sig föra några som helst samtal, även om Norske Skog var lite tvekande i början. Såhär i efterhand frågar man sig hur i hela fridens namn tre bolag i tre länder kan bli börsstoppade en hel handelsdag p.g.a. en obekräftad tidningsartikel! Ett fullkomligt kaos.

HQ-debaklet måste gå till historien! När chocken hade lagt sig, rapporterades att en affär skulle bli klar på måndagen, som blev tisdag, som blev onsdag, som blev torsdag morgon, som blev fredag, som till slut blev måndag! Kunderna kom inte åt varken depåer eller konton och hela förra veckan präglades av motstridiga uppgifter. Carnegie plockade tidigt över 40 anställda, vilket kanske fick Nordea att dra sig ur affären? Nu verkar ska dock "alla" vara nöjda enligt mediauppgifter. De tycks dock inte ha frågat småsparare med HQ-aktier. Dessa har dock inte ännu godkänt fondförsäljningen till/via Öresund...

Det har även startats ett otal utredningar kring händelseförloppet i HQ. Öresund straffas hårt och kanske med all rätt? VD är sparkad och nu visar det sig att han sålde Öresundsaktier strax innan kraschen. Han sålde dock via kapitalförsäkringen, vilket innebär att han kringgick insiderreglerna. Öresund har iallafall tappat rejält med förtroende i denna soppa och frågan är om vi kan förknippa Qviberg med positiva rubriker det kommande året. HQ-soppan var förra veckans mest fullkomliga kaos! Tyvärr lär det kaoset fortsätta ett tag till.

Inga kommentarer: