fredag 3 september 2010

Förvärvens tid?

Enligt Dow Jones finns det 500 miljarder euro i bolagens balansräkningar, bara i Europa. Det är ungefär i paritet med det stödpaket som IMF och EU har ställt till förfogande åt de sydeuropeiska krisländerna. Dessa pengar brinner antagligen i kassakistorna, eftersom de just nu förräntar strax över 1 %! Det är en avkastningsnivå som inget företag i världen nöjer sig med! Således har de låga räntorna fått fart på M&A efter ca två års stiltje.

- YIT har förvärvat några fastighetsservice-bolag vilket ökar deras närvaro på kontinenten.
- Kone har gjort en hel del mindre förvärv och meddelade igår att de köpt ett spanskt hiss-servicebolag med 240 anställda. Siktet är också inställt på större förvärv.
- Nokia har förvärvat Motorolas trådlösa nätverk, samt programbolaget Motally.
- Intel har meddelat två affärer senaste veckan.
Listan är förstås mycket längre än detta, men trenden är tydlig. Pengarna ska inte ligga längre utan nu är det dags att agera enligt bolagsledningarna.

Man ser också att större investerare börjar aktivera sig. Gardell köpte in sig i Swedbank, Soros hade en sejour i Nokia under sommaren och i våras köpte amerikanska Blackrock större poster i några finska bolag. "Wait and see", har blivit "buy and see". Antagligen börjar man bli rädd för att hamna utanför en eventuell uppgång, ifall ekonomin trots allt skulle ta fart under vintern.

Egentligen är det inte underligt att förvärven ökar. Vi har antagligen en tid av mycket låg tillväxt framför oss. Ekonomin verkar dessutom bromsa in just nu, vilket ytterligare pressar prognoserna och ökar risken för några minuskvartal på BNP. Självklart kan inte alla företag växa utan att ekonomin gör det, så därför ger detta skarpt läge för framåtblickande bolagsledningar! Höga avkastningkrav gör att de helt enkelt måste agera nu. De har antagligen hänvisat till de osäkra tiderna i flera år, men nu har uppenbarligen styrelserna tröttnat på det. Budskapet är tydligt: Använd kassan - NU!

Detta eldas också på av att finansieringskostnaderna är extremt låga just nu. Tio-åriga swapräntan notrade igår 2,43 %! Med den räntan kan man räkna hem i princip alla projekt!

Således tvingas ledningsgrupper som ser sin omsättning stagnera att ge sig ut på förvärvarstråt. När verksamheten inte klarar av att växa på egen hand, tar man till det näst bästa och växer via förvärv!

Detta för mig in på poängen med denna blogg - vad köper dessa pressade bolagsledningar? Naturligtvis letar de främst lågt värderade bolag som samtidigt växer med minst 20 % per år! Dessa bolag växer förstås inte på träd idagsläget, men då måste de välja: låg värdering eller tillväxt! Min gissning är att de väljer tillväxt.

Med denna grundsyn borde det alltså finnas aktier med uppgångspotential trots att vi ser en skakig ekonomi? De allra mest eftertraktade är mindre bolag som växer med hög organisk tillväxt. Var hittar vi dem? En snabb genomgång av finska börsbolag som både i år och nästa år förväntas växa med minst 10 %, ger följande lista på bolag - sorterade enligt förväntad tillväxt i år:
Talvivaara, Ponsse, Raute, Componenta, Okmetic, Rautaruukki, Nokian Renkaat, SRV, Raisio, Outotec, Vacon och Metso.

Om man istället fokuserar enbart på årets tillväxt och bolag med MCap under 500 Meuro, så kan man komplettera listan med bl.a.:
PKC, Teleste, Salcomp, Aspo, Tekla, Digia, Basware och F-secure.

Jag har bortsett från huruvida bolagen gör positiva resultat. Ett förvärvande bolag brukar vanligtvis anse sig kunna ordna sådana petitesser genom diverse effektiviseringsåtgärder.

För min del är intresset störst för Nokian Renkaat, Tekla, Basware och Talvivaara. SRV, Componenta och Okmetic är sådana som jag inte hade tänkt på. Raisio har en rätt komplicerad ägarbild och jag tvivlar på att någon vill bjuda på den verksamheten. Metso-aktien har fallit kraftigt de senaste veckorna och ifall man tror att oron för makrobilden är överdriven har man kanske ett bra läge där?

Om jag slutligen skulle titta på förvärvande bolagsledningars önskebolag, dvs tillväxt och låg värdering så får vi följande bolag sorterade enligt EV/EBITDA-prognos på 2010:
Salcomp, Okmetic, Digia, PKC, Tulikivi, Teleste och Raute.

Där skulle jag främst vilja flagga för de två förstnämnda ur en värderingssynpunkt. Salcomp ägs till 76 % av Nordstjernan Ab som jag tror accepterar ett bra bud 7 dagar i veckan! Tyvärr skulle de inte heller tveka att före det lösa ut befintliga ägare med ett lägre skambud. Okmetic ser rätt intressanta ut på egen hand, men vad vet jag?

Vad tror du? Har du en liknande lista på svenska förvärvskandidater, dvs där bolag kunde köpa sig tillväxt för en "billig" peng?
Afv.se hade en artikel igår på detta tema, men jag efterlyser mer konkreta aktieideer. Mekonomen rekommenderar vissa. H&M förstås, men nuvarande ägare säljer aldrig! Clas Ohlson är jag personligen lite tveksam till. Det finns garanterat flera.

Vilken är din förvärvside?

Inga kommentarer: