onsdag 1 september 2010

Oriola förvärvar

Oriola öppnade kassakistan igår och förvärvade en apotekskedja i Moskva med omnejd. "Apotek 03" har 70 apotek och köpeskillingen på 12 Meuro är rätt lågt (P/S 0,3). Detta har ingen stor effekt på Oriolas omsättning och resultat, men är helt enligt deras strategi. Visserligen är man lite orolig för ryssarnas prisregleringar som just nu tvingar Oriola att sälja mediciner med förlust. Vinsten har sjunkit ihop rejält i år. Om regleringarna släpper kommande året så är detta en riktigt bra affär för Oriola.

Jag har tyvärr svårt att bedöma ryska byråkrater och håller mig därför borta från Oriola-aktien. Aktiemarknaden handlade upp bolaget igår på en fallande börs. Det brukar annars vara ett styrketecken.

Jag var lite förvånad över att Case-Shiller visade på rätt starka hussiffror igår. Med en inbromsande ekonomi och ett NAHB-index på svaga 13 trodde jag faktiskt att dessa skulle falla en aning. Förklaringen kom dock via Calculated Risk som förklarade att C-S-indexet är från juni. Mer korrekt är det ett medeltal av fastighetsaffärerna under april-juni. Eftersom ekonomin och fastighetsmarknaden var rätt stark under våren, tappade fart först i juni, så får vi vänta till oktober innan Case-Shiller visar dagens situation.

Ikväll får vi däremot ett framåtblickande index i form av de amerikanska inköpschefernas förtroende (ISM). Detta brukar ligga 6-8 månader före den reala ekonomin och den magiska nivån är 50. Över det anses ekonomin växa, under anses den krympa. Alla väntar sig en siffra strax över 50. Ikväll vet vi!

Inga kommentarer: