måndag 13 september 2010

Fler vänner?

Nokias nye VD har (hade?) enligt Kauppalehti 110 vänner på facebook, varav inte en enda var från Finland! Det kan hända att antalet ökar en aning nu...

Annars verkar han vara helt rätt för Nokia. Kanadensaren Stephen Elop kommer från Microsoft och har tidigare arbetat inom Juniper, Adobe och Macrimedia. Han har alltså kunskapen att uteckla Nokias mjukvara och bereda vägen för applikationerna. Det är precis inom dessa områden som Nokias största svagheter finns idag. Finansiellt är de oerhört stabila men strategin och utvecklingen har sprungit ifrån dem.

Han är dock något av ett oprövat kort, då han VD-posten inte enbart omfattar strategiska val utan även redovisning, riskkontroller och kontakt med investare. Hittills har han visserligen haft seniora chefspositioner, men han har aldrig varit VD. Det ger viss osäkerhet den närmaste tiden. Vid nästa rapport (21/10) kommer vi dock att få se hur han kan "sälja" en rapport och stå till svars för resultatet. Han kanske också gör ett framträdande på morgondagens konferens?

Detta var det efterlängtade beskedet som tryckte upp aktien 6 %, innan den föll tillbaka till nästan oförändrat. När euforin ebbar ut har jag svårt att se några triggers för aktien och då kanske man kan avyttra den? Nokia har nämligen en hård verklighet att ta tag i. Stephen ska på något sätt ta tag i applikationsmarknaden och göra Nokia till världsledande där. Dessutom kanske det finns nya tekniska möjligheter, som Nokia också ska dominera globalt? Detta kommer knappast att hända i år och man ska nog räkna med att det blir en kort smekmånad för mr Elop.

Jag vet inte hur många vänner Ollila har på facebook, men även han flaggar för avgång vid nästa bolagsstämma. Det är inte en dag för tidigt. Han var enormt viktig för Nokia under en lång period, men ingen person är så bra att man kan ha ett uppdrag som hobby och fortfarande briljera. Då är det alltid bättre att lämna över till andra. Ollila kommer ändå att vara ett helgon i den finländska företagsvärlden. Gamla ordföranden för ungkommunisterna som blev finlands bästa VD! Det har sannerligen varit en oväntad karriär för Jorma Ollila!

Finnair meddelade i veckan att de ska ta över Finncomm, samt söka externa investerare till detta. Affären kostar Finnair ca 38 Meuro då de även tar över skulderna. Detta kommer främst att beröra inrikesflyget i Finland och antagligen blir den fokuserad till Finncomm, som i sin tur blir ett dotterbolag till Finnair.

Mer intressanta nyheter är att Finnair har antytt höjningar av biljettpriserna i storleksordningen 5-10 %! Jag förstår inte hur det ska gå i dagens konkurrensutsatta värld, men lyckas det så kommer höjningen att ha en direkt effekt på marginalerna. Finnair borde för övrigt kunna visa plusresultat H2 och ifall man letar ett hösttrade så kan Finnair vara en aktieide? Jag är med på tåget till en liten del, trots att jag "aldrig" investerar i flygbolag!

Bankerna kommer att behöva mer kapital. I helgen enades Basle-kommitten om att skärpa kapitalkraven på bankerna. De nya reglerna är en skugga de första utkasten, men samtidigt betydligt mer jordnära. I början talades om att utlåning skulle matcha inlåning. Nu ska bankerna istället ha 4,5 % i "common equity", dvs eget kapital eller kvarhållna vinster. Idag räcker det med 2 %. Tier1 ska dessutom vara minst 6 % (idag 4%). Dessutom införs någon slags buffertkapital på ytterligare 2,5 %, samt ytterligare en konjunkturbuffert på 0 - 2,5 %!

Nu har inte detaljerna blivit klara än, men detta ska införas under en tvåårsperiod. Många banker behöver alltså inte stressa ihjäl sig över detta, men några får nog en aning högre måndagspuls. Räntorna bör pressas upp av detta, även om jag inte har sett några beräkningar på hur mycket kapital europas banker behöver ta in. Sen - 2018 - beräknas det komma ännu hårdare regler...

Inga kommentarer: