fredag 28 januari 2011

Tillväxtmarknader - vår nästa bubbla?

Efter många dagars frånvaro ska det åter komma ett fredagspaller. Ett "vadå" säger de som inte följde bloggen ifjol. Jo fredagspallret är min egen bloggpunkt som tar upp lite andra, mer filosofiska betraktelser från dagens finansvärld. Här försöker jag inte bli så faktaberoende utan istället låta tanken spela fritt. Det är förstås en personlig övning i att tänka klart och att ofta utan referenser få resonera inom diverse ämnen.

Veckans fredagspaller ska handla om det som alla predikar idag. Då tänker jag inte på vanliga predikanter utan analytiker, chefsstrateger, fondförvaltare och annat löst finansfolk. Vi predikar nämligen alla om den frälsing som kommer från tillväxtmarknader (emerging markets). Dessa länder har allt vi kan önska oss (ekonomiskt) och vi vill ha del av det. NU! Därför riskerar vi våra surt förvärvade slantar på dessa marknader, trots att majoriteten av de västerländska placerarna aldrig har satt sin fot där!

Därför tror jag att det kommer att bli vår nästa bubbla! Det är säkert flera år innan vi får uppleva detta, men alla ingridienser finns där. Om vi vill se dem eller rättare sagt, om vi vågar se dem. Nedan har jag listast tio alternativ/förklaringar till mitt resonemang. De första är fundamentala och helt logiska orsaker till varför man ska vara placerad där just nu, men ju längre ner på listan man kommer desto starkare blir bubbeltendeserna enligt mig. Kommentera och uttryck gärna avvikande åsikter!

Varför ska man vara investerad på tillväxtmarknader?

1. De har tillväxt
Säg mig vilken investerare som skulle investera på en marknad som saknade tillväxt? Klart att marknaderna har tillväxt, men det har även finska statens femåriga statsobligationer med 1,7 %:s ränta. Nyckeln är förstås att de s.k. tillväxtländerna har en enorm tillväxt och det leder till att våra besparingar ökar i värde något vettlöst (= åländskt ord för "otroligt mycket"). Ryssland har stigit 281 % på två år och då anses Moskva-börsen fortfarande vara mest undervärderad i tillväxtvärlden! Klart man ska investera i tillväxtländer.

2. De har bättre balansräkningar (=lägre skuldsättning)
Vi må ha traditioner i västvärlden, men vi har också belåning. Inte nog med att medborgare har köpt dyra hus för lånade pengar, vi har även köpt bilar, platt-TV och mobiltelefoner på kredit. Staterna styrs förstås av oss medborgare och där har vi samma fenomen. Istället för att spara till pensionssystemet, har staten belånat sig och dessutom ibland lånat av pensionssystemet för att kunna erbjuda bättre samhällstjänster. Detta är en sorts statlig konsumtion. Tillväxtländerna har inte dessa fenomen. Där är inte banksystemet utvecklat på samma sätt och vanliga medborgare har inte chansen att belåna sig. Resultatet är att de sparar till sina inköp och att de inte är belånade. Tids nog kommer de kanske dit, men just nu slipper de oroa sig för framtida räntestegringar utan kan direkt använda nya inkomster till vad de vill. Detta driver ekonomierna och deras börser högre. Klart man ska investera i tillväxtländer och dra nytta av detta!

3. De har bättre demografi
Vi här i västvärlden börjar få en åldrande befolkning. Om 10 år har vi en massa nya pensionärer och alldeles för få människor att ta över deras arbeten. Dessa problem har inte tillväxtländerna (i allmänhet). De har en bra ålderspyramid som gör att ekonomi under lång tid kommer att kunna dra nytta av unga, arbetande människor. Det borde i sin tur leda till bra ekonomisk tillväxt de komnade 20 åren. Klart man ska investera i tillväxtländer och följa med på den resan.

4. De har starkare valutor
Så gott som samtliga länders valutor har gått riktigt bra, vilket kunde tolkas med att deras ekonomier är starka. Det stämmer, men en del i förklaringen är tyvärr också att det just nu flödar in kapital till dessa relativt små länder (mer om det i punkt 7). Alla vill nämligen investera där. Det för med sig att alla behöver dessa valutor och det höjer värdet på valutan. En dag (oklart vilket år) kommer denna trend att svänga. Då kommer många att vilja sälja sina investeringar, vilket leder till ett överutbud av tillväxtmarknaders valutor. Då blir det mycket trångt i dörren. I denna stigande trend vill man förstår vara investerad i tillväxtländerna, men när det vänder vill jag vara först i kön. Kanske man bara ska investera en del i tillväxtländerna?

5. Bästa sättet att placera är via fonder
Det är svårt att investera i direkta aktieinnehav i tillväxtländer, utan att drabbas av abnorma handelskostnader. Därför är bästa sättet att söka sig dit, att helt enkelt placera i fonder. Det gör att även den genomsnittlige, aktive aktiehandlaren använder fonder för att ta del av denna tillväxt. Vilket perfekt case för alla fondbolag! Att de inte har tänkt på detta tidigare? Man kan ju inte längre förbjuda aktiehandel i västvärlden men här har man hittat Eldorado. Den svåra förvaltningen gör ju också att man "tvingas" ta saftigt betalt. Visserligen finns det ETF som gör detta billigt, men de har ännu inte slagit igenom bland allmänheten. De aktivt förvaltade tillväxtmarknadsfonderna växer däremot som svampar ur jorden. Med förvaltningsavgifter på 2-4 % är det klart att intresset är stort - från fondbolagens sida... Det finns som bekant inga fria luncher och när marknaden spottar ur sig en viss typ av investeringar brukar det inte vara ett bra tecken. Kanske man bara ska investera en del i tillväxtländerna?

6. De har högre räntor
I takt med euro-områdets skuldkris och de i övrigt låga räntorna har obligationshandlare börjat titta på tillväxtländerna. De erbjuder förstås obligationer, ofta till högre räntor. Detta börjar nu få genomslag i ränteportföljerna. Eftersom vi står inför en period av stigande räntor så ökar man exponeringen mot dessa länder (där räntestegringarna inte bli lika dramatiska). Vissa länder kanske t.o.m. kan sänka sina räntor? Man verkar dock ha glömt obligationens ABC: högre räntor kommer med högre risk. I tillväxtländerna finns det en ganska rejäl emittentrisk som historiskt har återkommit med jämna mellanrum. Jag såg en analys på detta, där det konstaterades att "recovery rate" historiskt ligger på ca 70 % i dessa obligationer. Det var dock ganska länge sen denna emittentrisk var aktuell. Det ska man ha i bakhuvudet när man förförs av årliga räntor på 8-12 %. Kanske man bara ska investera en del i tillväxtländerna?

7. Man kan inte förneka att tillväxtmarknader är den bästa investeringen idag
Hur man än vrider och vänder på tillväxtmaknadscaset idag, så känns det helt rätt  - i år! De kommande 10 åren är mer osäkert, men just nu är ovanstående punkter 1-4 talande. Därför ska man bli försiktig! När det finns ett dylikt "solklart case", så måste man minnas att alla andra också ser det. "Smart money" har definitivt redan sett och kanske t.o.m. börjar ta hem vinsterna? Faktum är att jag tycker man redan hittar billigare exponering mot tillväxtländerna på hemmaplan. Finska börsen är mest exponerad mot Ryssland och där är det tveksamt om värderingen är billigare, men ta exponering mot Kina (Metso) och Latinamerika (UPM, Ponsse) så hittar man dessa förhållanden. Det finns också amerikanska bolag med stor exponering som handlas billigt i New York. Varför gå över ån efter vatten? Kanske man inte ska investera så mycket direkt i tillväxtländerna?

8. Alla andra är där
Jag inga exakta siffror för 2010 men ifjol uppskattade Institute för International Finance att det strömmade in 270 miljarder USD, bara till tillväxtländerna i Asien! 2011 är prognosen att detta ska upprepas! Nu börjar t.o.m. mormödrar tala om Kina-fonder och det känns faktiskt som en bra ide att plocka in Rysslandsfonder i barnens portföljer! Tittar man var våra västerländska företag investerar mest så dyker tillväxtländerna upp på topplistorna. Stopp där! Ta ett steg tillbaka! Är detta ett tecken på att vi håller på att svälja en "nya tidens ekonomi" med hull och hår. Gör vi samma tabbe som 2000, då vi hoppade in i IT-bolag utan att ha en aning om deras verksamhet? Jag vet inte, men man ska ha klart för sig att man inte är först på pucken i dessa länder! Man är kanske inte ens 50:e på pucken (ett antal ouppvärmda reserver har alltså hunnit före). OM alla redan är där, är faktiskt detta en så lysande affär? Kanske man ska vara lite försiktig med tillväxtländer?

9. De är så långt borta att vi har inte aning.
De flesta tillväxtländer ligger en bit bort för att uttrycka sig milt. Detta avstånd gör att vi kan råka ut för överraskningar och inte höra om dem förrän långt senare. Då har antagligen redan börserna reagerat. De har också annorlunda kulturer och när man ser på t.ex. Transparancy index är det inte ovanligt att topplistan över de mest korrumperade länderna sammanfaller med de tio största länderna i någon tillväxtmarknadsfond! Känns tryggt eller hur? Hur är det med annat vi tar för givet? Fungerar redovisningen som hemma? Är revisorerna lika nitiska som hemma? Korruption vet vi att förekommer, men tar även ledningen en del av intäkterna eller redovisas dessa korrekt inom företagen? Vi är nervösa för att aktier ska tappa i värde, men vi skickar utan att blinka 30 % av våra portföljer till underutvecklade ekonomier, där vissa under den senaste 20-års perioden har konfiskerat verksamheter och fängslat/avrättat dissidenter utan dåligt samvete! Tror du att de skulle tveka att konfiskera dina pengar? Det här är en aspekt som ingen ens funderar över idag, men som kan bita tillbaka en vacker dag. Kanske man ska vara lite försiktig med tillväxtländer?

10. "Tillväxtländerna kommer att förändra den globala ekonomin"
Den utlimata indikatorn på att dessa länder skulle vara en bubbla kommer från alla mycket pålästa experter som säger att dessa länder kommer att förändra vår globala ekonomi. Om 10 år är Kina störst i världen och våra belånade västekonomier kommer att förringas till endast marginell betydelse, i bästa fall. Grundscenariot är att vi går under (i princip). Visst kommer tillväxtländerna att öka i betydelse och det har de redan gjort. Jag har dock svårt att tro att de kommer att bli dominerande och att världen kommer att förändras markant. Visst sker mycket produktion i Kina, men det har redan lett till att de börjar få svårt att rekrytera kompetent personal. Kina utlokaliserar till billigare länder runtom. Det är inte konstigt med tanke på det enorma intresset i Kina. Vad jag försöker säga att via valutakurser och fria kapitalrörelser kan denna trend svänga. När oljan blir dyrare (peak oil) så lönar det sig inte längre att skeppa varor runt jorden för att få dem tillverkade. Visst har vi en klar trend idag, men trender ändrar sig över tiden.


Sammanfattning
Denna blogg är inte meningen att direkt avråda från investeringar i tillväxtmarknadsländer. De har onekligen en potential, men jag vill påpeka att allt är inte guld som glimrar och det finns aldrig fria luncher. Personligen är jag övertygad om att det dröjer några år innan dessa hot blir verklighet. Intresset just nu är dock oerhört stort och precis varenda kotte vill vara främst i dessa länder. Dylika situationer brukar aldrig sluta med annat än tårar. Kanske är jag onödigt pessimistisk (realistisk) men jag tycker absolut att man ska vara på sin vakt. Är jag dock själv investerad i dessa länder? Självklart! Har jag själv besökt dessa länder? Vissa, men långt ifrån alla! Är jag beredd att sälja mina fondandelar? Kanske nästa år...

Trevlig helg

2 kommentarer:

Scandinavian Spruce sa...

Intressant inlägg och som vanligt tankvärt. Har du några synpunkter på analytikerkårens reaktioner på H&M? Jag gjorde några egna på min blogg och har dessutom identifierat en amerikansk retailer som verkar attraktivt prissatt. Vad tror du?

http://scandinavianspruce.blogspot.com/

iTrader sa...

Jag håller helt med dig om HM. Har varit lite upptagen och inte haft tid att skriva en blogg, men jag tyckte faktiskt rapporten var helt ok!

Håller helt med i dina kommentarer. De växer bra i lokala valutor och man ska inte förledas av SEK-förstärkningen. Kassaflödet ökade 20 % och de höjer dividenden med 19 %! Jag måste citera Simon Blecher: Man ska aldrig sälja HM!

När säljrekarna har ebbat ut ska jag antagligen öka mitt innehav!