torsdag 22 maj 2008

Positivt från M-real

Igår kom den första positiva nyheten från M-real på mycket länge! Efter idogt sökande har de hittat ytterligare 50 miljoner kostnader att kapa i åtgärdsprogrammet. Vackert, men återvänder man till verkligheten så hoppas jag verkligen att champagnen fortfarande är på kylning.
M-reals rörelseresultat var tre miljoner euro Q1 (netto -37 Meuro). Detta på en omsättning på 1100 miljoner euro. Bolaget har dessutom skulder på över 2700 miljoner euro som om de har bostadslåneränta kostar bolaget ca 150 miljoner euro per år! I det ljuset är 50 miljoner inte så mycket! Dessutom ryktades det tidigare i år att M-real betalar 18 % ränta på vissa av sina lån. Då blir kostnadsfynd i åtgärdsprogrammet än viktigare...

Var ska oljan stanna? 130 USD/fat var tydligen inte taket. Prognosmakarna är osäkra och estimaten ligger mellan 97 och 148 USD/fat om ett år. 200 USD/fat är ett jämt och bra tal som många talar om, utan att presentera djupare analyser.
Kort sagt är det ingen som vet var oljepriset ska stanna! Ingen kan heller berätta varför priset stiger. Teorierna haglar och det sträcker sig från den välkända "peak oil" till "oroligheter i Nigeria". Spekulation är säkert en del av förklaringen, men det enda man kan säga med säkerhet är att oljepriset börjar påverka konsumenterna. Det är inte bra. Om de konsumerar mindre får vi precis det scenario man hoppades världsekonomin skulle undvika.

Inga kommentarer: