Hennes & Mauritz var bättre än väntat igår. Omsättningen ökade 13 % (YoY) och även om valutaeffekter gjorde lite så var ökningen riktigt bra. Omsättningen överskred också 100 miljoners-vallen (104). Nettoresultatet ökade med 12,5 %. I rådande marknadsläge har alltså H&M åter lyckats öka vinsten. Mer oroande är dock att decemberförsäljningen var +3% och hela -7% i jämförbara butiker! H&M hade alltså inte heller en bra julförsäljning. Utdelningen fastslås till 15,50 kr (14) och därmed sällar sig H&M till de lätträknade bolag som ökar dividenden! Inte konstigt att H&M tillhör mina och många andras favoritbolag...
SCA blev historiska igår. För första gången sedan noteringen 1958 sänkte man dividenden till 3,50 (4,40). Orsaken är naturligtvis att resultatet minskade med ca 22 % samt det minskade kassaflödet. Skogsbranschens problem verkar inte undgå branschettan SCA och frågan är väl om de också ska radera ut resultatet till slut? Ett orosmoment är förpackningsdelen som spås ha ett riktigt tufft läge. (Det här var inte bra nyheter för Huhtamäki...). SCA:s skuldsättning är inte enorm men kanske lite väl. Problemet är väl främst att den har ganska kort maturitet, per september förföll ca hälften under 2009. Nu har SCA extra bra bankkontakter, men detta är inget som gynnar SCA-kursen. Ser man till värderingen landade EPS på 7,94 kr, vilket ger en ganska låg historisk värdering. Framtiden ser dock allt annat än ljus ut och ingen kan påstå sig göra tillförlitliga bedömningar på detta år. Dessutom bådar den sänkta dividenden inte gott för framtiden...
F-secure var bättre än väntat igår. Omsättningen nådde all-time high (113 Meuro) och vinsten per aktie blev 0,13 euro (+33%). Marginalerna håller sig på fjolårets nivå och balansen är så stark att man kan bygga skyskrapor på den! Gearingen var -148% (-125%) även om F-secure delade ut 35,7 Meuro av egna kapitalet i november. Det sistnämnda gjorde också att kassaflödet rapporteras som negativt, trots att det egentligen var 23 Meuro positivt! Framtiden ser ljus ut och prognosen spår en fortsatt tillväxt i samma takt. De säger inget om utdelningen vilket antyder noll, men kallelsen till bolagsstämman kommer 12/2.
Technopolis höjde sin prognos i mitten på januari och sällade sig till de få bolag som spår tillväxt 2009. Rapporten igår var helt ok, men förväntad omsättning och resultat. Uthyrningsgraden på deras fastigheter är imponerande 96,5 %. Den enda besvikelsen var dividenden som föreslås till 0,12 euro jfrt med förväntade 0,15. Att döma av kursreaktionen var det dock mest analytiker som jämrade sig över detta...
SKF presenterade överraskande starka siffror igår, även om man måste ta hänsyn till att vinstvarningen antagligen har sänkt förväntningarna för mycket. Ser man till utdelningen och prognosen försvinner dock leendet snabbt! Utdelningen ska sänkas till 3,50 (5) och prognosen är riktigt dyster! De menar att efterfrågan är alltmer osäker och volymnedången kommer att bli större än nedgången under Q4! Hittills i år har nedgången varit dramatisk enligt VD:n. Frågan är dock hur mycket man ska lita på ledningens prognosen? Ifjol var majoreteten ganska positiva och sen blev det inte så bra ändå. Nu är alla negativa. Värderingen är redan nedtryckt med gårdagens -6 % visar väl att vi inte har nått botten än. Ser man lite längre på SKF så är det ett stabilt bolag, men på kort sikt är det svårt att hitta något positivt.
Bankerna fick sig en tryckare igår igen, då det tydligen har blivit aningen infekterat med riskkapitalbolagen och deras belåning. Enligt uppgift motsvaras riskkapitalbolagens belåning av Nordeas marknadsvärde, vilket är en kreditsmäll banksektorn gärna vill vara utan just nu. Nu har dessutom riskkapitalbolagen blivit rätt tuffa och kräver att bankerna ska avskriva hälften av lånen!!! Vem som kom på det kravet kan man fundera på, men personligen har jag mycket svårt att se hur bankerna skulle gå med på denna eftergift. Dessa lån bär antagligen redan alldeles för låga marginaler och bankernas historiska modell för att ta betalt har aldrig varit förhandlingsbar. Det är däremot riskkapitalbolagens framtid! Det kommer antagligen att hända mycket inom riskkapitalbranschen kommande åren men det handlar nog inte i första hand om nya företagsköp med 60-70 % belåning...
2 kommentarer:
Hej!
Intressanta inlägg du har.
Jag har funderat på att köpa HM aktier länge men aldrig kommoit till skott. Inser att det kanske inte är bäst att köpa dom just nu, eftersom aktien är på väg upp. Men till vilken kurs tror du att det är bäst att köpa dom?
Jag funderar på att lägga in ett "skambud" på 300kr/aktie och hoppas på att det går in förr eller senare.
Hur skulle du ha gjort?
Tack Madeleine!
Jag gillar som bekant HM och tycker förstås att de passar i en aktieportfölj.
Min personliga åsikt är dock att man inte ska hänga upp sig på kursnivån - köp bolaget inte kursen! Huruvida du betalar 280, 300 eller 325 kr spelar mindre roll, det viktiga är att du tycker bolaget är intressant och har tålamod att stanna kvar när de utvecklas!
Därför måste du först bestämma dig för vad du är nöjd med? HM stängde ikväll (2/2) på 321,50. Med 15,50 i föreslagen utdelning blir det en direktavkastning på 4,8 %. Om du får dem på 300 stiger det till 5,2 % och 250 kr blir hela 6,2 %! Duger 4,8 %?
Ser man till värdering så tjänade HM 18,48 kr per aktie ifjol. Det ger att de handlas ca 17,5 ggr fjolårets vinst, vilket är en historiskt ganska låg värdering i HM, men samtidigt ganska mycket högre än många andra börsbolag. Är värderingen tillräckligt låg för dig?
Om dessa nyckeltal tilltalar dig - slå till! Om du tycker det är för dåligt - ge skambud och hoppas att det går igenom.
Skicka en kommentar