Getinge rapporterade att bra resultat igår. Omsättningen ökade 25 % jämfört med ifjol och resultatet ökade med 18 %! Det var t.o.m. bättre än de officiella förväntningarna. Utdelningen föreslås till 2,40 och det var aningen sämre än förväntade 2,55. Nu är det inte tack vare utdelningen man är aktieägare i Getinge, så det spelar kanske inte så stor roll i detta läge. Bolaget menar att det finns stora möjligheter att förbättra lönsamheten. Om även tillväxten fortsätter så är detta ett uttalande som naturligtvis är mycket intressant i ett läge då många bolag funderar på hur de ska tackla nedgången!
På negativa sidan har Getinge en hel del skulder och goodwill. De många företagsförvärven har naturligtvis belastat balansen och ständigt återkommande emissioner är inget bra tecken. Ledningen menar dock att de nu har ett lysande tillfälle då de just nu köper bolagen utan konkurrens från bl.a. private equity. Det är en trolig förklaring och så länge tillväxten (och lönsamheten) fortsätter är skulderna inget problem. Man måste dock inse att det finns risker med stabila Getinge.
Joe Biden erkände i helgen att läget i USA är mycket värre Obama-administrationen trodde! Nu ska man nog se dessa kommentarer i politiskt perspektiv och den nya administrationen vill att kongressen snabbt fattar beslut om deras åtgärder. Redan har det blivit diskussion kring Timothy Geithner p.g.a. hans missade skattebetalning för 10 år sedan. Nu talas det om att Obamas stödpaket är slöseri med pengar. Biden försöker helt enkelt pressa kongressen att ta sitt förnuft till fånga. Det vore synd om USA:s ekonomi faller ännu djupare, orsakad av något som i detta sammanhang måste ses som en petitess.
Aktier har gett historisk dålig avkastning säger grundaren av Nexum, en liten fondfirma som handlar med skulder. Det har han antagligen rätt i om man jämför med "rätt" tidsperiod och dessutom handlar med bolag på gränsen till konkurs!
Om vi först tittar på tidsperioden så har aktier sedan sommaren-07 har aktier varit en katastrofplacering, liksom aktier sedan februari-00. Däremot om man köpte aktier före 1990, under 1993-1998 har man fortfarande en bra avkastning trots att vi har tappat 60 % på 1,5 år. Då har man inte ens räknat med dividender, vilket t.o.m. gör många aktier köpta under 2000-talet blir lönsamma placeringar. Under dessa tidsperioder har säkert skuldebrev gett mer.
Om man sedan tittar på att köpa konkursbon så måste det absolut vara en intellektuell utmaning med hög risk. I dessa fall är det säkert bättre att ha skulderna än aktierna. Personligen försöker jag dock hitta bolag i andra ändan av skalan, dvs de som inte är nära konkurs. Då är min fasta övertygelse att aktier är bättre placeringar än deras eventuella skulder - och på sikt även bättre placeringar än skulder generellt. Dessutom finns några konkreta exempel på att denna filosofi fungerar, Aktiestinsen är ett, Warren Buffet ett annat. Jag har ännu inte läst om någon som blivit förmögen på att köpa skulder...
Caterpillar var gårdagens besvikelse. Omsättningen var ok, men resultatet ca 30 % sämre än ifjol och ungefär 20 % under förväntat. Prognosen var lite mer än hälften av förväntningarna och även om de naturligtvis är lika förvirrade som alla andra! caterpillar ska sparka 20.000 anställda som ett led i att anpassa sig till 25 % lägre produktion. Hela verkstadssektorn kom ned på den rapporten och man bävar inför fortsättningen med övriga bolag.
Igår fick vi också lysande makrostatistik från USA, vilket var ganska länge sedan. Mest intressant var att ledande indikatorerna steg 0,3 % och man kan naturligtvis hoppas alldeles för mycket på detta, men även pessimister måste notera den ökningen. Bostadsstatistiken var också intressant, inte det att priserna hade minskat med 15 % (YoY), utan att försäljningen av befintliga hus (ej nybyggda!) ökade med 6,5 %! Dessa nyheter fick börserna att se förbi Caterpillars sura rapport och stiga en aning. Det lär även vi göra idag på morgonen...
2 kommentarer:
älv tillhör jag dom som periodvis har köpt företagsobligationer lik väl som jag ägt aktier sedan i mitten av 90-talet.
Jag anser att det kan vara en minst lika god investering som aktier om man köper för rätt pris vill säga.
och obligationer och aktier kompletterar varandra mycket väl. Det är också viktigt att man om man köper aktier också håller koll på till vilka priser priser deras skulder handlas. Många köper ex. aktier för deras höga direktavkastning. Men det kan vara dumt att göra om företagets obligationer handlas till dubbelt högre räntenivåer än direktavkastningen.
Om olbiationsräntorna på ett företag därmemot är låga är det ofta ett bra tecken på att det finns en bra stabilitet i företaget och d kan aktien vara intressant.
Jag håller med dig om att de kompletterar varandra, men min fasta åsikt är att aktier ändå på sikt är bättre.
Orsaken är främst att med en traditionell obligation har du ingen uppsida! Ok att du får högre ränta, men kapitalet kan inte öka. Har du en aktie med bra utdelning kan det ses som en obligation, samtidigt som du 20 år senare kan ha ett högre kapital även med hänsyn till inflationen. Den möjligheten får du aldrig med företagsobligationer.
Däremot om man har kortare tidsperspektiv säg 2-3 år, då kan företagsobligationer absolut vara ett bättre alternativ.
Man kan också använda ränteprocenterna som ett mått på hur bra företaget är, precis som du skriver. Finanskrisen har visat att räntemarknaden var mycket bättre på att förutspå nedgången än aktiemarknaden.
Slutligen måste man ändå ge lite svar på tal till just Nexums åsikter. Klart de säger att skulder är bättre än aktier när de precis ska lansera en skuldfond med 3 miljarder! För en privatperson skulle jag nog ändå inte tro att den blir bättre placering än aktieportföljen. Å andra sidan kanske jag har en övertro på aktier...?
Skicka en kommentar