Nokian Renkaat presenterade en Q1-rapport som var bra mycket sämre än väntat igår. Fjolårets vinst på 48,9 Meuro har blivit en förlust på 17,3 Meuro! Omsättningen minskade också med nästan en tredjedel till 155 Meuro (246). Det kanske ändå inte var hela världen, eftersom i princip alla räknade med riktigt dåliga siffror. Många hade dock hoppats på att prognosen skulle antyda bättre tider men alla dessa (jag med) fick brutalt erfara att "hope is never a strategy". Ledningen sänker sin prognos om menar tyvärr inte bara att Q2 kommer att bli väsentligt sämre än ifjol utan faktiskt hela 2009! Vad som kanske förvånade mest var att aktien stängde upp 2,6 %, även om den var upp närmare 5 % innan USA-börserna öppnade.
Pohjola Bank rapporterade igår och resultatet var bättre än ifjol. Före skatt blev vinsten 36 Meuro (17) trots att nedskrivningarna av tillgångarna är stora. Kostnadsprocenten inom skadeförsäkringen var imponerande 91 % och det är bättre än Sampo (If)! Det gör också att de sänker prognosen för kostnadsprocenten till 88-93 % (tid. 90-95). Allmänt talas det dock mycket om det svåra marknadsläget och ledningen spår fortsatt tuffa tider i Finland. Kanske de är för negativa? Om de var verkligt oroade skulle väl för det första emissionen ha blivit 3 ggr större. Nu drog de in 307 Meuro (brutto) i en emission som sänkte kursen 50 %. Det motsvarar knappt 1 % av balansomslutningen. Räknar man netto och dessutom att dividenden gick loss på 62 Meuro så blir det ännu mindre. Kanske Pohjola inte är så oroliga för framtiden ändå...?
ECB sänkte räntan till 1 % igår och ska börja köpa obligationer på marknaden. De ska helt enkelt trycka pengar. Nu är det inte Fed-nivåer på obligationsköpen men ändå intressant att inflationsinriktade ECB börjar med inflationsdrivande åtgärder. Orsaken är naturligtvis som Trichet förklarade igår, nämligen att deras framtidssyn ligger nära IMF:s. Det innebär att ECB tror att kommande året blir snudd på katastrof för den europeiska ekonomin. Det är egentligen helt otroligt vilka fundamentalt olika åsikter som regerar inom finansvärlden just nu. Tunga offentliga institutioner är kolossalt negativa, medan börsen och offentliga aktörer talar om påbörjad "bullmarknad". Skrattar bäst som skrattar sist, men vem blir det?
Det var en gång en centralbank som gjorde stresstest... och sen levde de lyckliga i alla sina dagar. Såhär dagen efter känns stresstesten som en bättre saga. 10 av 19 banker behöver mer kapital och räknar man bort BoA (33 miljarder USD) och Wells Fargo (ca 15 miljarder USD) så krävs de ca 27 miljarder på de övriga 8 - OM ekonomin blir sämre än förväntat. Annars klarar de 19 största bankerna sig bra! Nu ska t.o.m. banker som inte behöver kapital göra nyemissioner och då kan det inte vara oklart för någon att de amerikanska bankerna börjar nå en punkt när de faktiskt kan anses solventa. Om det visar sig i ökat förtroende och ökad utlåning så börjar vi faktiskt kunna stava till slutet på finanskrisen. Inte konstigt att börserna stiger...
Å andra sidan har vi naturligtvis en hel del kvar att oroa oss för. Framförallt Östeuropa känns som ett svart hål, Österrike har hållit en mycket låg profil de senaste två månaderna. Det har också kommit kritik mot att stresstesten inte var tillräckligt "stressade" och värsta scenariot faktiskt var en ganska gynnsam utveckling. Även om kritiken inte är helt obefogad så verkar det krävas betydligt mer än så för att knäcka det här "bear-market-rallyt"! Är det någon som minns Roubini förresten? Jag väntar med spänning på hans kommentar om stresstesten...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar