tisdag 24 augusti 2010

Pain-trade

Lagom till höststormarna är det kanske dags att förbereda sig på ett "pain-trade"? Uttrycket kommer från finansblogg och beskriver ett fenomen där börsen utvecklas enligt det scenario som gör mest ont. På kort sikt brukar det nämligen aldrig bli som man har tänkt sig.

Det är aldrig så enkelt att man identifierar en svaghet i ekonomin, lättar på portföljen och dagen efter så börjar börserna att rasa. Istället brukar det vara så att dagen efter stiger börserna! Dagen efter det också! T.o.m. månader eller år efter att man har identifierat en svaghet kan börserna rusa på som om det inte fanns en morgondag. Ungefär när man själv har ändrat åsikt, åter är fullinvesterad och dessutom ökat på med lite belåning - då kommer kraschen! Således, om man som jag är lite negativ just nu så ska man vara beredd på att de sålda innehaven noterar högre kurser - ett tag.

På lite längre sikt tror jag att denna eventuella pain-trade är tillfällig. Philadelphia-indexet skrämde slag på investerare förra veckan och orsaken är att det indikerar ett kommande ISM-index under 50. Det i sin tur indikerar en krympande (USA) ekonomi. Börsen är inte värderad efter ett dylikt scenario, definitivt inte om man ser till 2011.

Vidare noterar en tungviktare vid namn David Rosenberg det ekonomiska mörkret. Han är också oroad över USA:s skuldsättning och den mycket, mycket svaga ekonomiska tillväxten.

Å andra sidan visade Henrik Elo på Kauppalehti på rapportperiodens besvikelser i Finland. Han har jämfört kursutvecklingen med Q2-resultatet (YoY). Det har inte varit så stora kursreaktioner enligt hans tabell. Man kan därför förledas att tro att marknaden redan har en pessimistisk syn på framtiden och framtida dåliga resultat redan är inprisade. I såna fall borde risken för kraftiga kursfall vara ganska låg.


Personligen noterar jag att han har dragit ut kursutvecklingen från 1.7-13.8 (istället för endast rapportdagen). Således var många av aktierna rätt nedtryckta redan innan rapport, samtidigt som de uppenbarligen har missat de stora rusningen från 1/7. T.ex. Nokian Renkaat steg 19,5 % under samma period. Om man tar det "sämsta" bolaget i HE:s tabell var det Neste med -4,6 %. Den aktien hade dock redan fallit 15 % från årshögsta (15/4). Kontentan blir då att de bolag som var sämre än väntat har kanske inte fallit så mycket mer, utan snarare har missat uppgången. Det är inte positivt i mina ögon och jag är fortfarande skeptisk till höstbörsen. Jag är också beredd på ett "pain-trade" i september!

1 kommentar:

Anonym sa...

du skriver bra tänkvärda saker, det är väl ändå lite positivt att flertalet inte räknar med ngn rekord återhämtning framöver (i väst världen i vart fall) det har talats om DB-dip och dollar-krasch , euro-krasch och det mesta faktiskt det är inte riktigt oväntat med andra ord om det hackar till.
Lite månads köp/sälj borde vara en bra metod i nu läget/ det är det väl alltid iof..
/ Karl