fredag 17 september 2010

Energikostnader

Viking Line Q3
Omsättning: 150,5 Meur (142,2)
Resultat före skatt: 22,1 Meur (21,1)
EPS: 1,51 euro (1,44)
ROE: 2,3 % (7,4%)
Gearing: 26,3 % (44,8%)

Viking rapporterade i veckan och de första nio månaderna (1/11 - 31/7) var betydligt sämre än fjolåret, trots att själva Q3-kvartalet var bättre. Orsaken stavas "energikostnader" eller bunkerpriser som bolaget uttrycker det. Den isiga våren ökade bränsleförbrukningen rejält, men även de direkta kostnaderna per liter har ökat. Ser man enbart till det oerhört viktiga Q3 var dock resultatet aningen bättre ifjol. Den starka SEK-kursen har gynnat koncernen liksom att fler verkar resa med rederiet.

Intressant är också att skuldsättningen har kommit ned rejält. Detta härrör dock främst från ersättningar från det spanska varvet som inte lyckades bygga ADCC. Viking hade förstås förhandlat fram bankgarantier som gav dem ersättning och den totala kostnaden för varvets misslyckandet blev ca 4 Meuro. Skuldsättningen kommer dock att öka igen eftersom Viking planerar två nya båtar på Stockholm-Åbo linjen. Det talas om investeringar på ca 250-300 Meuro, vilket ska ställas i relation till dagens räntebärande skulder på ca 95 Meuro på gårdagens MCap på 337 Meuro.

Fortum är på motsatta sidan av energikostnaderna. De kunde kanske ses som en hedge? Bolaget har CMD i onsdagskväll och egentligen framkom inga överraskningar. De justerar sin investeringstakt inför nästa år och ska investera 1,6 mrd euro i Ryssland. Målsättningarna justerades en aning då bl.a. nettoskulden i förhållande till EBITDA ska vara ungefär 3. Det är aningen lägre än tidigare målsättning. Dividenden borde ändå inte vara i fara p.g.a. dessa nya mål och då kan man lugnt sova vidare. Nästa år kan bli riktigt roligt. OM man vågar lita på bolagets egna prognoser om de ryska resultaten 2015, då kan aktieägandet bli riktigt, riktigt roligt...

Saknar energi gör däremot Anssi Vanjoki. Han blev för andra gången ratad som Nokia VD och denna gång rann bägaren över. Nu har han begärt avsked. Visserligen har många antytt nödvändigheten av ledningsförändringar men att nu den starkaste kvarvarande nokianen slutar känns inte alls bra. Elop kan visserligen "sälja" Nokia betydligt bättre än Kallasvuo, men nu tvingas de hitta nya vägar.

Jag har aldrig varit så här ambvivalent vad gäller Nokia! Vad är nya strategin? Vart vill styrelsen ha bolaget? Ska de fortsättningsvis vårda sin kassa eller får vi se en förvärvskarusell utan dess lika? Kommer styrelsens "försäkran" om prioriterad dividend att bestå till vårens bolagsstämma? Kommer kassaflödet att var lika starkt som det har varit historiskt? Jag tror alla aktieägare kommer att behöva en hel del energi det kommande året! Det lär behövas i den förändringsprocess som antagligen kommer att prägla Nokia det kommande året. Sen om det är en förändring till det bättre - det vet vi först om några år.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan bara hålla med, det känns inte bra att Anssi Vanjoki slutar. Jag känner inte till hans kvaliter mer än de presentationer jag sett. Han är en mycket bra säljare och duktig på att kommunicera. Synd tycker jag också.

Olli-Pekka Kallasvuo
Tyvärr inte duktig på att kommunicera, säkert kompetent i övrigt, men en ledare bör vara duktig på att sälja ideer, det saknades tyvärr.

Niklas Savander är på gång, men inte lika bra kommunikatör som Anssi... än ska väl tilläggas, även om man märker att han har viss talang.

Vill föresten ge dig en eloge till en intressant blogg. Alltid intressant att ta del av dina tankar.

Mvh \PD

iTrader sa...

Tack för berömmet.

Det finns säkert "okända" förmågor i Nokia som inte har fått komma fram än. Trots det indikerar de senaste veckornas avgångar en ganska stor kommande förändring av bolaget. Jag är osäker ifall det är en förändring till det bättre?

Strategiskt behövs det verkligen en förändring, men finansiellt är Nokia oerhört stabila. Jag hoppas verkligen att nya ledningen inte tummar på den stabiliteten...