torsdag 30 september 2010

Några vackra höstdagar

HM Q3
Omsättning: 26.983 Mrd SEK (23545)
Resultat före skatt: 5.735 Mrd SEK (4.773)
EPS: 2,56 kr (2,09)
ROE: 52,3 % (46,8%)
Gearing: -54,3 % (-46,9%)

Det var en vacker höstdag i veckan när HM rapporterade och svek förväntningarna enligt vissa tidningsrukriker. Låt mig vara tydlig med att inte HM svek någon! Resultat var otroligt starkt och tillväxtcaset är fortfarande intakt. HM fortsätter sin skuldfria och lönsamma tillväxt och lär göra det i många år till.

Däremot var resultatet inte riktigt på den optmimistiska nivå som många analytiker hade förväntat sig. Bruttomarginalen blev "bara" 60 %, de drog ned expansionstakten till ca en butik per arbetsdag (220 vs 240). Tittar man närmare på varför så beror det på att köpcentrum och nybyggen har avbrutit sin expansionstakt i södra Europa. Detta gör att HM väljer att inte bygga själva. HM-ledningen visar åter på visdom när de helt enkelt väntar in projekten, istället för att paniköppna egna butiker för att upprätthålla sin prognos.

Visserligen har HM haft en ganska lång serie av fulländad verksamhet nu. Med den här expansionstakten kommer det alltid bakslag. Aktien värderas över 20 ggr årets vinst och då finns det risk för nedgångar, speciellt om bolaget börjar vackla. Min åsikt är dock att veckans rapport åter visade vilken sanslös styrka HM har. Visst finns det risker på 6-12 månaders sikt, men letar man efter en aktie som barnen kan ärva: Look no further!

UPM-Kymmene hade också en vacker höstdag på börsen, när de erkände samtal med Myllykoski om ett eventuellt förvärv av M:s verksamhet i Finland, Tyskland och USA. UPM håller på att bli skogbolaget med stort S, som drar nytta av andra bolags svaga lönsamhet. Hittills har de plockat på sig utvalda delar av branschen. Jag gillar som bekant Sampo och som UPM:s styrelseordförande hittar vi ingen mindre än herr Wahlroos.

Sampo är också på tapeten då det ryktas att Wahlroos vill ta över Nordea, för att fusionera banken med Swedbank. Jag tror dock att sådana spekulationer är dödfödda. Konkurrensmyndigheter kommer aldrig att tillåta en fusion mellan Nordea och Swedbank, något som Swedbank och SEB försökte med för ett antal år sedan. Däremot sade Wahlroos i en intervju för några år sedan, att han mycket väl kunde tänka sig att dela upp Nordea i olika "lokalbanker" - som sedan kunde fusioneras med olika bankkoncerner. T.ex. skulle Norge bli en del, Sverige en annan och Danmark en tredje o.s.v. Detta skulle kunna fungera hos en konkurrensmyndighet? Wahlroos vet dock hur han ska göra. Det enda man kan vara säker på är att något kommer att hända. Wahlroos är inte den som sitter länge med armarna i kors. Nu har han suttit stilla i snart tre år...

Inga kommentarer: