fredag 17 juli 2009

Nokia-raset

Nokias omsättning minskade under Q2 med 24,6 % till 9,9 miljarder euro (YoY) samtidigt som nettoresultatet sjönk 65,5 % till 287 Meuro (EPS 0,10). Nokia fintar lite genom att presentera ett "non-IFRS" resultat som blir motsvarande 524 Meuro (EPS 0,15)! Hursomhelst var resultatet ändå helt ok, ingen hade väntat sig stordåd under Q2. Marknadsandelen ökade något (QoQ) till 38 % och Nokia är fortfarande överlägset största mobiltelefontillverkare. Vad som fick kursen på fall var prognosen där de lite överraskande sänkte tre viktiga punkter:
- Nokia talade tidigare om ökad marknadsandel i år => nu ska den vara oförändrad, vilket i klartext innebär ett riktigt svagt H2!
- Nokia menade tidigare att marginalen skulle öka i år=> nu ska den vara på samma nivå som H1.
- Nokia menade tidigare NSN skulle bibehålla marknadsandelen => nu kommer den att minska något.

Av dessa tre punkter är första och andra avgörande. Nokia tjänar bara pengar på mobiltelefonerna (80% av omsättningen) medan resterande delar givetvis har potential men gör mer eller mindre kraftiga förluster i dagsläget. Marginalpressen blir tydlig då ASP var rekordsvaga 62 EUR Q2! Det har sjunkit kraftigt de senaste åren och innan den trenden bryts finns det små möjligheter för Nokia att öka vinsten. Ser man till totala antalet telefoner så sålde Nokia "bara" 103,2 miljoner st vilket är en nedgång på 15 % (YoY). De beräknar att totalmarknaden minskar 10 % så man förstår den uppdaterade prognosen om minskade marknadsandelar.

Ska man hitta något positivt med rapporten så talar faktiskt Kallasvuo om att marknaden verkar bottna! Det har dock blivit en vedertagen floskel denna rapportsäsong och känns väl mest som en "måste-kommentar"! Positivt är också att sekventiellt (jfrt med Q1) pekar i princip alla siffror uppåt! Försäljning, vinst och marknadsandel. Problemet är dock - som Nokia själva påpekar - att det beror på dels säsongsmässiga variationer och dels att Q1 var mycket, mycket svagt! De vågar alltså inte ens själva lita på att vi ser början på en bättre trend.

En sak till som ökar osäkerheten i Nokia är att VD Kallasvuo indikerar en större förändring. Han menar att dagens konsumenter är intresserade av helheltslösningar där mycket av tekniken är integrerad. Därför ska Nokia förändras mot ett "solutions company". Där ingår förstås Navteq och det nya Ovi-konceptet. Strategiskt låter det mycket logiskt, men den som äger Nokia för att ha en pålitlig vinstmaskin ska nog bereda sig på några osäkra år. Den slutsatsen stärks också av att Kallasvuo sade åt Kauppalehti att Nokia ska fokusera på att försvara sin marknadsandel, något som sällan går hand i hand med hög lönsamhet!

Vid Q1-rapporten var jag mest förvirrad kring Nokia. Nu är jag pessimist. Det känns som Nokia kommer att ha en mycket tuff vinter framför sig och gårdagens -14,7 % gör det tydligt hur marknaden tolkar rapporten! Vem köper mobiltelefon när jobben är i fara?Av de 3 miljoner mobiltelefoner som ändå säljs varje dag, hur många är dyrare telefoner? Av dem som köper dyrare telefoner, vem köper en Nokia istället för t.ex. iPhone? Om vi inte ser en kraftig uppryckning av Nokia-modellerna så kommer de tyvärr att fortsätta halka efter.

Nokia kommer dock igen, men knappast innan Q3-rapporten! Ett stalltips är kanske att Q4 kan bli riktigt bra eftersom det brukar vara ett bra kvartal (säsongsmässigt) samt att det med fjolårets jämförelsesiffror i ryggen närmast kan jämföras med en straffspark! Den prognosen bygger dock mer på vindriktningen än fundamental analys och som alla vet är inte en straffskytt 100-procentig...


Och sen något helt annat! Jag säger inte att alla problem är över och att vi nu kan åtnjuta många goda börsår, men på andra sidan Atlanten fick vi igår ett bevis på att kreditkrisen har passerat sin värsta punkt. Amerikanska banken CIT Group (ej att förväxla med Citigroup) får inte mera stöd av staten. Aktien rasade 75 % igår, vilket är naturligt då den antagligen kommer att gå i konkurs. Det intressanta var att börserna steg! Det skulle inte ha hänt i mars...

Inga kommentarer: