torsdag 2 juli 2009

Rapportsäsong igen

Man har knappt hunnit smälta Q1-rapporterna innan det är dags för ny rapportsäsong. Personligen kommer jag att spendera den säsongen bland öar och skär med mycket begränsad tillgång till Internet. Räkna inte med dagliga blogginlägg förrän i augusti. Här kommer iallafall några reflektioner innan rapporterna:

  • Mycket få vinstvarningar hittills, vilket kan få en att tro att situationen är bra i företagen! Å andra sidan vad skulle bolagen vinstvarna på? Många gav ju inte ens en prognos i april, så det vore väl snarare konkurshotet som skulle föranleda ett pressmeddelande? "Överraskande bra" väntar man nog med att säga till rapportdagen...

  • Prognosernas vara eller icke-varande? Q1 uteblev de som sagt, de bolag som vågar antyda en riktning nu kan bli rikligt belönade - förstås beroende på riktningen! Det är ingen vågad gissning att dessa eventuella få uttalanden kommer att ha större effekt än de rapporterade siffrorna (förlusterna?).

  • Show me the money! Vilka bolag klarar av att tjäna pengar nu? Dessa ska man ta fasta på och hålla i tills barnbarnen ärver dem!

  • Show me growth! De bolag som växer nu ska man ta fasta på och hålla i tills barnbarnen ärver dem! Växer organiskt skulle jag vilja tillägga.

  • Vad blir det av valutaeffekten? Det var förstås inget bolag som medgav det, men resultaten i svenska bolag fick otrolig draghjälp av den försvagade SEK-kursen under Q1. Får vi se samma effekt nu? Å andra sidan kanske det redan är inprisat. Stockholmsbörsen är +18 % från årsskiftet, Helsingforsbörsen +1,7 %...

  • Moment 22-läge på börsen. Volymerna är patetiskt låga - Bespoke talade om -54 % från normal handel. Det känns som om alla väntar på att få något som helst tecken på vart ekonomin är på väg! Ofta när man väntar på att börsen ska bestämma sig så blir man omsprungen av fårskocken innan man hinner agera! Nu vet man ju aldrig om fårskocken springer upp eller ned för berget...

  • Cost-benefit => risk-reward: Om man ska göra någon form av aggregerad analys så har jag känslan av att möjligheterna överväger riskerna just nu! De positiva signalerna kommer från konsumentförtroende, inköpschefer och diverse ledande indikatorer. De negativa signalerna kommer från ekonomer, BNP-siffror och arbetslöshet dvs sådan som anses vara eftersläpande faktorer. Frågan just nu är inte var man ser tecknen, utan huruvida man kan lita på dem? Vissa talar om en "ny form av lågkonjunktur" där gamla mallar inte gäller längre. Det kan visserligen stämma, men alltid när folk är övertygade om nya sammanhang så brukar de vara ett tecken på status quo. Vi minns klassiker som "nya ekonomin" och "superkonjunkturen" inom verkstadssektorn... men den här gången kanske det verkligen är annorlunda?

  • Bankerna har debatterats flitigt. Jag tror nog tyvärr att vi inte kommer att bli speciellt klokare efter denna kvartalsrapport. "Allt är bra och inga större kreditförluster" kommer att vara den offentliga sanningen. Däremot kommer nog frågorna på presskonferensen att vara tuffa. Undrar om FI är lika tuffa?

  • Positiva tecken - dags för mythbusters? Outokumpu, ArcellorMittal och Stenvalls trä. Alla har aviserat ökad efterfrågan och de två förstnämnda startar upp produktion tidigare än väntat. Det sistnämnda är ett lokalt norrländsk företag som enligt insatta källor brukar ha stenkoll på konjunkturerna. De har nu köpt virke för 100 miljoner kr... Om två månader vet vi (kanske) huruvida dessa indikationer var sanning eller myt?

Inga kommentarer: