tisdag 18 augusti 2009

Emissioner och en massa förhoppningar!

I fredags kom den väntade nyheten att Stockmann genomför en nyemission. I vanlig ordning är det en liten emission som korrigerar den svaga balansen, men som tyvärr inte förstärker den rejält. Stockmann har nettoskulder på 735 Meuro och denna emission drar in ca 140 Meuro (brutto). Således når de sina målsättningar angående balansen, men de får fortfarande bara en soliditet på ca 40 % vilket inte kan anses speciellt starkt. Självklart är denna emission ändå positiv för bolaget. Storägaren HTT Holdings (Hartwall-släkten) får en extra bonus då de först får teckna aktier för 96 Meuro (á 17,00) medan alla övriga aktieägare (och HTT) får teckna för sammanlagt 44,9 Meuro (á 12,00). De stärker därmed sitt grepp ytterligare. Aktieägare kommer att få en teckningsrätt per aktie och det kommer att krävas 18 TR för att teckna en ny aktie. Den som tänker köpa Stockmann för att teckna billigare i emissionen är redan för sent ute. Avstämningsdagen är redan 19.8.2009, vilket innebar att TR avskiljdes redan i fredags.

Igår kom den väntade nyheten att Swedbank genomför en nyemission. 15 friska miljarder ska tillföras och enligt bolaget ska eventuella statliga lån/stöd täckas med detta. Baltikum går lika dåligt som prognosticerat och har således inte blivit värre. Frågan är om detta är sista emissionen? Om det är det, ska man definitivt haka på och teckna. Det finns en möjlighet att utfallet blir lika bra som vid SEB-emissionen i våras, samtidigt som ingen med säkerhet kan veta hur bankens situation är. Kanske det inte är så illa eller så kanske den redan nedtryckta värderingen ger en rättvisande kurs? Med denna emission är sannolikheten absolut större att Swedbank klarar av ytterligare stormar på den europeiska bankmarknaden! Nytändningen i samband med VD-bytet har betytt mycket för förtroendet och aktiekursen, men det största problemet med Swedbanks öde är att framtiden beror på vad statliga och internationella institutioner gör under hösten. Sådant är tyvärr omöjligt att räkna på...


Sedan till förhoppningarna! Jag måste erkänna att det känns otroligt skönt med stigande kurser. Plötsligt blir allt så enkelt, plötsligt blir man säker på att långsiktighet är rätt och man kan vänta precis hur länge som helst med sina innehav. Tyvärr är verkligheten sällan så enkel. Framgångsrik placering brukar sällan innebära att man har roligt hela placeringstiden. Framgångsrik placering brukar för oss småsparare innebära att man sitter och väntar med sina gyllene innehav. Väntar, väntar lite till och samlar utdelning. För det krävs ingen större intelligens eller analysförmåga - bara ett stort tålamod.

I det ljuset är det senaste halvåret lite skrämmande. Börsen har gått "all-in" på förhoppningen att vi ser vändningen vid årsskiftet. Analytikerna är inte sena att haka på uppgången och många experter uttalar sig alltmer självsäkert i media. Man måste dock komma ihåg att börsuppgång är det som alla börsens aktörer har väntat på. Många har väntat i flera år! Därför finns det starka skäl till att vara misstänksam mot de nyfödda optimisterna och deras analyser med positiva slutsatser. Kanske ekonomin har slutat falla, men vi har ännu inte sett tecken på förbättringar i efterfrågan. Resultatökningarna Q2 kom till stor del från kapade kostnader. Därför tycker jag att risken på börsen i dagsläget är ganska hög. Jag säger inte att vi ska tillbaka till mars-nivåerna, men en rekyl vore inte helt osannolik. Det finns dock andra som säger att vi ska tillbaka till marsnivåerna och lite till!

Det finns en mängd problem kvar i ekonomin som alla hänger ihop med kreditfrossan! Banksektorn är (antagligen) en följetong med många avsnitt, vars effekter förstärks av alla skuldsatta konsumenter. Visserligen har det förekommit uttalanden om att de amerikanska bankerna börjar se ljuset i tunneln och deras plötsliga återbetalning av TARP-pengar kunde tolkas som ett ypperligt exempel på att kreditkrisen börjar avta. Tyvärr verkar detta mer ha att göra med bonusar och efter att ha sett detta inslag så blev man inte direkt lugnare. Tydligen ska det komma fler vågor i den amerikanska kreditkrisen, med start nästa år...

Jag säger inte att man ska sälja allt och ligga i kontanter, men man ska definitivt vara beredd på en skakig höst. Förbered dig med stop/loss-nivåer och försök följa dem! Det tänker jag göra, även om jag är ödmjuk inför det faktum att ingen vet något om framtiden!

Inga kommentarer: