fredag 28 augusti 2009

Sampo snart störst!

Sampo meddelade igår att de har 19,45 % av Nordea och ansöker om tillstånd att äga över 20 %. Nu lär väl inte det tillståndet stöta på patrull, men det gör däremot ytterligare aktieköp eftersom den en gång väl tilltagna kassan börjar sina. De kommer därför antagligen att låna till detta. Nu börjar också reaktionerna komma. Det känns som vissa är lite tagna på sängen av Sampos "räd" trots att de har varit näst största ägare i nästan två år! Målsättningen har varit tydlig från början. Sampos styrelseordförande Björn "Nalle" Wahlroos sade redan i maj 2007 att han ville göra strukturaffärer i kolossen Nordea som han ansåg dåligt skött. Han var öppen för många förslag och sade att han t.o.m. kunde tänka sig att stycka upp banken i flera delar - innan en försäljning.

Ifjol valdes "Nalle" in i styrelsen och sedan dess har han offentligt inte sagt ett pip vad gäller målsättningen med Nordea. Utan att spekulera alltför mycket kan man anta att tankarna från 2007 finns kvar, även om de kanske har ändrat lite. När Sampo blir störst och när svenska staten säljer sin andel, då kan det hända mycket med Nordea. Frågan för mig är huruvida man kommer att tjäna mest på Sampo- eller Nordea-aktien? Personligen har jag satsat på Sampo...

Nokia har varit i ropet igen. Efter en katastrofal Q2-rapport har aktien varit stendöd och ingen har velat ta i den med tång. Igår hade dock HBL en artikel (refererad på Afv.se) där ÅAB:s chef för private banking pekar på att Nokia kan bli uppköpta! Orsaken är den låga kursen! Han går vidare med att nämna ett otal negativa faktorer och slutsatsen är att det skulle bli katastrof för Finland ifall det hände. Nu undrar man hur många aktier deras kunder eller fonder har i Nokia, men onekligen har han en poäng i kursen är lägre än på länge. Nokias marknadsvärde är ca 35 miljarder euro och det är inte ofta man får köpa 38 % av mobiltelefonmarknaden för den summan. Nu har vi även en situation där finansiering är mycket svårt att få och det räddar nog kvar Nokia på Helsingforsbörsen. Dessutom är det ofta så att storaffärer sällan görs i kristider utan när allt står på topp! Trots den senaste halvårets kursrusning kan man nog inte beskriva börsläget i de ordalagen än.

Nokia-aktien har iallafall stigit med nästan en euro den här veckan. Fortfarande är den en bra bit under nivån inför Q2-rapporten, men nu vågar man åtminstone titta på aktien igen!

IMF godkände en lånebetalning till Lettland. De menar att de statliga åtgärderna har varit bra och att Lettland trots sin tuffa situation är på rätt väg. Det här minskade risken för både SEB och Swedbank betydligt, då ett negativt inställt IMF kunde göra rejäl skada för Lettland. Det kommer säkert ytterligare betalningar under hösten, men just nu slås man av att mycket går Swedbanks väg. Wolf är på väg att göra det som Svanberg gjorde med Ericsson...

Inga kommentarer: