onsdag 19 augusti 2009

Stora Enso stänger bruk

Stora Enso fortsatte sin bantning av verksamheten. Nu är det pappersbruken i Sunila och Imatra som ska stängas och eventuellt säljas. De tar nedskrivningar på ca 245 Meuro vilket naturligtvis kommer att tynga det redan svaga resultatet. Skogsektorn har väntat länge med korrigera kapaciteten och förhoppningen om bättre tider har pågått i många år. Vinnaren av denna omgång av "svälta räv" har varit UPM, även om de endast är relativa vinnare! Om man ska se objektivt på dem så genererar de fortfarande mycket svaga resultat. Kanske vi ändå börjar närma oss en punkt där det värsta är inom synhåll för skogsektorn. Jag tror dock inte att det sker detta år...

IMF har svängt! Nu har nedgången stannat, men de garderar sig genom att påpeka att återhämtningen blir mycket långsam. Så sent som i april i år släppte IMF en rapport där de var rädda för att krisen skulle förvärras. Visserligen påpekade de även då att det fanns positiva signaler, men kontentan var att framtiden såg mörk ut och världsekonomin var på gränsen till kollaps. Vad har då hänt sedan dess? Tja, Q2 var inte lika illa som befarat och börsen har stigit med 41 % från botten! Tänk vad ett börsrally kan göra...


Kina har varit på tapeten under hela detta år - först skulle de rädda den globala tillväxten, sedan räddade de den globala tillväxten och nu efter att Shanghai-börsen har fallit 20 % på två veckor så undrar man om de är en tidig indikator på vad som ska hända i resten av världen? Jag har tidigare skrivit om vissa "oklarheter" i den officiella statistiken, men efter att ha läst denna riktigt intressanta rapport så klarnar en hel del!

Tydligen räknar kineserna inte riktigt som vi i västvärlden, bl.a. så räknar kineserna den ekonomiska aktiviteten baserat på produktionen istället för på försäljningen (som vi gör). De antar helt kallt att allt som produceras säljs. Således har den ökade aktiviteten inom industrin, mer att göra med ökad produktionstakt än ökad efterfrågan. Sedan ges kraftiga bidrag åt allmänheten för att köpa dessa grejer! Resultatet blir bl.a. att folk köper tvättmaskiner för att sedan inse att det krävs rinnande vatten och elektricitet - något som alla inte har i dagsläget. Jag vet inte vilken sanningshalt detta har, men det känns definitivt som om Kina har förberett industrin på en global tillväxt och hoppas att det ska slå in.

Börsen har satsat allt på att ekonomin vänder innan årsskiftet - Kina har satsat allt på att den globala efterfrågan tar fart vid årsskiftet. När hela världen konsoliderar och drar ned så står Kina redo att exportera åt alla! Risken är förstås att de blir sittande med en massa varor... Cavaet Emptor - men går den här satsningen hem blir det kanske den bästa "traden" i världshistorien?

Inga kommentarer: