onsdag 4 augusti 2010

Finska rapportkomnentarer (3/8)

UPM Q2
Omsättning: 2.216 Meur (1841) 2069e
Resultat före skatt: 181 Meur (-26) 83e
EPS: 0,33 euro (-0,02) 0,12e
ROE: 10 % (-4,3 %)
Gearing: 55 % (70%)

Jag hade på känn att UPM kunde visa rätt ok siffror, men att de skulle vara så här bra hade jag aldrig trott. Omsättningen var bra, men det var famförallt resultatet som överraskade positivt. Resultatet före skatt var mer än dubbelt bättre än väntat. Framförallt har marknadssituationen gått från katastrofal till helt ok på lite drygt ett år. Det är betydligt snabbare än jag någonsin hade trott. Jag tvingas återkomma till min ständiga fråga: Blev finanskrisen inte värre än så här?

Finansiellt har också UPM passat på att amortera bort en hel del skulder. Gearingen har sjunkit med 15 p.e. trots en stor dividend i våras och trots att de faktiskt förvärvade massaproduktionen från M-real ifjol! Det var också den delen som överraskade mest i denna rapport. Prognosen säger att bolaget tror på fortsatt stark lönsamhet tack vare ökad efterfrågan. Trots att kostnaderna kan stiga tror ledningen på bättre lönsamhet H2! UPM växer i princip i hela världen, men USA visar tecken på lägre tillväxt. Lite förvånande att Europa ändå går så bra.

Det mest underliga var kanske att det inte blev större reaktioner på rapporten. Kursen reagerade "bara" ca 1 % igår. Å andra sidan började reaktionen redan efter Stora Ensos rappport 23/7. Sedan dess har kursen stigit nästan 11 %. Det är knappast slut än...


Till sist en kort kommentar om PA Resources som har piggnat i rejält! Aktien har klättrat nästan 20 % under hög volym och den som gjorde som jag i slutet på maj (köpte och tecknade i emissionen) har nu nästan sopat bort förlusten! Tekniskt sett är denna kursrusning förstås en stark signal, men ärligt talat handlas det mest på rykten. De hade visserligen en extra bolagsstämma igår, men den som vill se fundamentala orsaker till rallyt måste vänta till rapporten den 18/8.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Skall du ligga kvar i PARE över rapporten?
/Karl

iTrader sa...

Jag behåller mina aktier över rapport och antagligen längre än så. Skulle rapporten vara katastrof eller om nye VD skulle hitta några "begravda hundar" i verksamheten, då kanske jag funderar på att avyttra dem.

Min utgångspunkt är nämligen att marknaden blev nervös över likviditeten i bolaget och därför kraschade aktien. Balansen har dock stärkts via nyemission så nu är det bara att vänta på att oron släpper...