torsdag 5 augusti 2010

Finska rappportkommentarer (4/8)

Pohjola Bank Q2
Resultat före skatt: -11 Meur (186) -8e
EPS: 0,19 euro (0,22) 0,32e
ROE: -1,6 % (30,3%)

Pohjola hade trots minustecknen ett ok resultat. Det operativa resultatet visade 80 Meuro och det är nedskrivningar av marknadsvärdering som tar ned resultatet till negativa nivåer. Jag vet inte om Pohjola är extra försiktiga men de skyller på att oron inom euro-området har gett dessa nedskrivningar. Har de månne ett stort innehav av Greklands-obligationer?

Inom skadeförsäkringen har Pohjola nästan ett för bra resultat. Den operativa totalkostnadsprocenten Q2 var bara 88 %! Det är förstås ett bra resultat för koncernen, men inte riktigt för kunderna. Det fanns vissa farhågor om att den kalla vintern hade ställt till det lite, men dessa kom definitivt på skam.

När man talar om Pohjola bör man även nämna moderkoncernen - OP-Pohjola gruppen. De visade ungefär likadana siffror, dvs bra operativt men nollresultat till verkligt värde. OP-Pohjola-gruppens K/I-talet låg på 0,59 mot 0,53 ifjol. Kreditförlusterna var även där mycket låga.

Nokian Renkaat Q2
Omsättning: 260 Meur (191) 231e
Resultat före skatt: 61 Meur (12) 37e
EPS: 0,42 euro (0,10) 0,24e
RONA: 13,5 % (10,8%)
Gearing: 37,3% (68%)

Det var höga förväntningar på Nokian Renkaat och dessa inte bara infriades utan överträffades! Kanonrapporten kryddades också av att ledningen höjde prognosen. De säger numera att omsättning och resultat ska växa väsentligt i år. Man måste förstås erkänna i sammanhanget att Q2/09 (och H1/2009) var riktigt svagt. Det gör både jämförelsen enkel men underlättar även att komma med den prognosen.

Man måste ändå ta av hatten för denna rapport. Nokian Renkaat har lyckats växa på alla områden och även om kostnaderna förväntas öka 2-7 % under H2 så kommer ledningen att tackla det. Nokian Renkaat visar än en gång att de har "pricing power"och tillväxt. Om de dessutom skulle öka dividenden så vore detta ett perfekt bolag.

PKC Q2
Omsättning: 81 Meur (46) 67e
Resultat före skatt: 4,7 Meur (-4,5) 5,0e
EPS: 0,24 euro (-0,25) 0,21e
ROE: 10,7 % (-20,1%)
Gearing: 42,1 % (49,1 %)

Fordonsindustrin går för högvarv och det märks inte minst på PKC. Deras orderingång överstiger leveranserna med ungefär 20 %. Således verkar dessa goda tider fortsätta. Q2 var riktigt bra jämfört med det svaga fjolåret och även mot förväntningarna. De börjar samla ihop sig till den där euron (per aktie) de kan tjäna i bra tider.

Verkligen börjar dock komma emot PKC då kassaflödet är negativt. Ifjol kunde de sälja av lager med minimal produktion. Nu måste de åter investera i sin verksamhet vilket inte är gratis. Således, trots kraftigt ökad vinst, ska man inte hoppas på kraftigt ökad dividend i vår.

Dessutom är PKC en underleverantör som alltid värderas snålt. Värderingen börjar nå vägs ände. Givetvis finns det fortfarande potential att nå 14-15 euro, men det kräver att världsekonomin växer vidare. Just nu är jag inte så säker på det och därför kanske man ska avsluta sitt innehav i PKC?

Å andra sidan är PKC ett välskött bolag. Har man inte bättre alternativ så bör man inte sälja detta kvalitetsbolag. Om man dessutom, till skillnad från mig, tror på en kraftigt växande världsekonomi - då ska man snarare öka sitt innehav i detta konjunkturkänsliga bolag.

Fiskars Q2
Omsättning: 195,9 Meur (179) 187e
Resultat före skatt: 34 Meur (24,2) 18e
EPS: 0,35 euro (0,29) 0,24e
ROE: 23,6 % (1,9%)
Gearing: 44 % (69 %)

Fiskars visade på en liten tillväxt och var faktiskt bättre än väntat. Det verkar som fler än mig har fått upp ögonen för deras högkvalitativa trädgårdsredskap, då denna del har gått riktigt bra under första halvåret. Det är framförallt i Europa som odlarna använder Fiskars. I USA verkar det gå trögare och ledningen vill heller inte ge någon prognos för utvecklingen på andra sidan Atlanten. Koncernen som helhet tror de dock att ska öka i år.

Fiskars säljer också båtar, framförallt under märket Buster. Dessa slitstarka "isbrytare" har också ökat försäljningen efter ett mörkt 2009. Buster-båtarna dominerar den finska marknaden.

Man kan dock inte ha en åsikt om Fiskars utan att ha en åsikt om Wärtsilä, då Fiskars äger 17,1 % av Wärtsilä! Under Q2 stod Wärtsilä för 39 % av Fiskars-koncernens resultat! Hur marknaden för båtmotorer utvecklas har alltså stor effekt på Fiskars-koncernen.

Outotec Q2
Omsättning: 223,8 Meur (237,6) 239e
Resultat före skatt: 5,7 Meur (13,6) 9e
EPS: 0,09 euro (0,22) 0,14e
ROE: 5,1 % (17,9%)
Gearing: -52 % (-127 %)

Resultatet var faktiskt sådär i Outotec. Trots förhoppningar om en bra marknad (tack vare Metso) var det sämre än väntat och t.o.m. sämre än ifjol! Vad som däremot överraskade positivt var orderingången som tredubblades jfrt med Q2/09. Marknaden tog uppenbarligen fasta på det som komma skall och handlade upp aktien rejält.

Personligen har jag lite svårt att förstå den här värderingen av Outotec, speciellt då ledningen bibehåller prognosen. Visset ser orderingången imponerande ut, men man tycker att det borde följas av en lika optimistisk resultatprognos. Nu verkar det ärligt talat som att bolaget har tagit ordrar genom att sänka priserna. Visst ger det mer jobb, men det ger inte bättre utdelning. Det kanske aktieägare borde tänka på?

Amer Sports Q2
Omsättning: 317,5 Meur (284,7) 296e
Resultat före skatt: -21,2 Meur (-30,9) -23e
EPS: -0,15 euro (-0,26) -0,16e
ROE: -4,5 % (-13,2%)
Gearing: 34 % (103 %)

Amers Q2 hör till de svagaste och även om de visade förlust så var det en bra rapport. Operativt förbättrades resultatet och det är skönt att se en starkare balans tack vare vinterns nyemission. Ledningen är också positiv om inkommande vinter, eftersom ordrarna är upp ca 15 %. De tror att EBIT-marginalen blir ca 5 %.

Jag var på vippen att plocka med Amer bland favoritbolagen, men eftersom det har kommit rätt tydliga signaler på att USA:s ekonomi bromsar in så föll de på målsnöret. Amer har en betydande del av sin verksamhet i Nordamerika och är ett av få finska bolag som faktiskt har lyckats där. I Q2-rapporten erkänner de själva att utvecklingen i USA är svårbedömd. Således, Amer kan vara en turn-around men de har haft lite otur senaste åren. Just nu verkar det som om oturen fortsätter ifall USA-ekonomin vänder ned precis när de har chans att få upp lönsamheten!

M-real Q2
Omsättning: 676 Meur (585) 605e
Resultat före skatt: 0 Meur (-97) 20e
EPS: -0,03 euro (-0,29)
ROE: -3,1 % (-32,1%)
Gearing: 89 % (116 %)

Man blir nästan yr i huvudet när man ska reda ut M-reals siffror. De blandar friskt mellan inkl/exkl eo-poster och jämför Q2 mot Q1 istället för Q2/09. Självklart blir man lite misstänksam, eftersom bolaget under hela 2010 har talat om den ökade vinsten - något som jag inte riktigt håller med om. Visst har de tjänat 0,03 euro/aktie första halvåret i år, men det hänvisas ofta till resultatet exklusive det ena och det andra. Om man ser till det rapporterade resultat så gör M-real fortfarande mycket svaga resultat. Om man bortser från vissa kostnader och vissa avslutade verksamheter - då ser det riktigt bra ut för M-real.

Jag har dock hackat rejält på M-real och tänker väl inte ge mig riktigt än. Självklart har skuldsättningen minskat rejält från ifjol vilket är positivt. Mycket positivt till och med. Det var skulderna som jag trodde skulle radera ut M-real, men hittills har de duckat för alla skott. Anledningen är att de har sålt verksamheter, senast massatillverkningen till UPM. Det fick ned de räntebärande skulderna med ca 450 Meuro och gav dem likviditet att klara de förfallande obligationerna t.o.m. nästa år.

Det är framförallt vad som händer med balansen under 2011 jag funderar över. Visserligen har Metsäliitto under våren genomfört en emission och det är ingen vågad gissning att dessa medel kan föras vidare till dotterbolaget. Det skulle i såna fall kunna rädda M-real från en mycket jobbig finansiell situation. Huruvida, det även räddar aktiekursen återstår att se?

Inga kommentarer: