torsdag 26 augusti 2010

Talvivaara sänker målet

Talvivaara Q2
Omsättning: 35 Meur (1,7) 39e
Resultat före skatt: -22,7 Meur (-2,8) -12e
EPS: -0,06 euro (-0,01) -0,02e
ROE: -4,4 % (-0,6%)
Gearing: 51,6 % (108,4%)

Om den här rapporten hade kommit under IT-boomen hade Talvivaara haft ett kanonresultat, eftersom tillväxten blev nästan 2000 % på årsbasis! Nu har vi dock lärt oss något och investerare scrollar ner till resultatraden. Då inser man att förlusten ökade (YoY), vilket förstås är lite oroande. Å andra sidan är Talvivaara i en uppstartsfas och investerar tungt. Resultatet är inte det viktigaste i detta skede. Skuldsättningen har minskat kraftigt, men det är tack vare fjolårets nyemission. Det är alltså inte verksamheten som har amorterat ned skulderna. Kryddan på moset (eller droppen i bägaren) är i mitt tycke den sänkta prognosen.

Talvivaara trodde tidigare att de skulle ha en produktionstakt av Nickel på 30.000 ton/år vid årsskiftet 2010/11. Vid Q1-rapporten talades det om 15-20.000 ton och nu efter Q2-rapporten har de sänkt den ytterligare till en produktionstakt på 15.000 ton/år. Givetvis fortsätter de att peka på 2012 då produktionen ska nå 50.000 ton/år. Jag gillar inte riktigt dessa förskjutningar av prognoserna! Prognoser brukar överlag vara på den positiva sidan och när innevarande års prognos nu har halverats på ett halvår, så är risken stor att det finns en hel del parametrar som är "snällt beräknade".

VD säger visserligen att efterfrågan ökar och att kassaflödet ska bli positivt mot slutåret. Den som lever får se. Om det blir en orolig höst är jag rädd för att denna aktie kommer att få rejält med stryk under vissa veckor. I sådana tider vill man nämligen inte förlita sig på prognoser utan stabila resultat...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena!
Tittar förbi din blogg ibland för att det händer att du skriver om Talvivaara (som är ett utav mina favoritinnehav)

Du är en av de få som skriver om dem på svenska och aktien verkar vara väldigt opopulär på de svenska aktieforumen. Där snackas bara Lumi, NAUR, boliden etc...

Har du möjligtvis nått bra tipps på nått mer ställe där det skrivs/diskuteras om Talvivaara på Svenska?

Anonym sa...

Vill tacka för en bra blogg! Det är inte lätt att hitta bra information om finska bolag. Jag ser Finland som mer intressant än Sverige när det gäller aktier just nu.

iTrader sa...

Anonym 1: Jag tror inte det finns något forum på svenska för Talvivaara. Ett sätt är att använda Google Translate och surfa in på Kauppalehtis forum. Där diskuteras Talvivaara med jämna mellanrum.

Anonym 2: Tackar för berömmet.

Anonym sa...

"efter Q2-rapporten har de sänkt den ytterligare till en produktionstakt på 15.000 ton/år"


Från rapporten Q2
"Talvivaara continues to expect the annualized production rate to exceed 30,000 t before the year end "

Produktionstakten förväntas överstiga 30 000 ton/år före slutet på året.

"..the Company to achieve total nickel production
of ca. 15,000 t during the current year."

Produktionen ca. 15 000 ton totalt i år.