måndag 30 augusti 2010

Jippie!

Nu är det dags att köpa aktier igen! BNP-siffrorna reviderades alldeles för lite för att pessimismen skulle kunna fortsätta. När dessutom Michigan steg jämfört med juli, så är det klart att kurserna ska uppåt. Välkommen till pain-trade, del 1. Får se hur länge det varar?

I grunden reviderades faktiskt BNP-siffrorna ned. Det är inte bra. Bernanke höll tal och var ovanligt frispråkig när han sade att Fed skulle göra vad de kan för att hjälpa tillväxten! Han tillade att Fed inte ensamt kan klara av det... Det låter inte heller bra. På fredag får vi arbetssiffror och det finns inte många som tror de är bra. Men vad gör det. Översålda aktiekurser ska upp. Kanske får vi hjälp av ytterligare stimulanspaket? Just nu verkar alla gå och vänta på detta. Vad händer om det inte kommer?

Dessutom fick vi en oväntat vinstvarning från Intel. Mitt i denna eufori påstår världens största processortillverkare att de säljer mindre. Nu var det inte en stor vinstvarning men dock. Aktiemarknaden brydde sig inte om det utan handlade upp aktien några procent. Nokia fick däremot mer stryk, då de hör till Intels största kunder. Att Intel skruvar ned sin prognos håller på att förstöra mitt Nokia-trade denna höst. Ska jag verkligen bli utstoppad, bara för att Intel-cheferna skruvar ned sin prognos med 9 %! Antagligen. Mitt eget pain-trade.

Tur att man kan lita på Sampo. De hade kapitalmarknadsdag i fredags och sade egentligen ingenting som avvek från rapporten för några veckor sedan. De ska fortsätta vara ett dividendbolag, de är nöjda med nuvarande innehav (Nordea, IF, Mandatum Life) och kan eventuellt öka sin skuldsätting (upp till 2 Mrd euro) ifall de hittar något intressant finansbolag i nordeuropa. Status quo med andra ord. Låter tryggt inför årets höststormar.

Inga kommentarer: