onsdag 24 mars 2010

En dividendstudie i rött!

Det finns knappast någon som har missat de furstliga utdelningar som regnar över aktieägarna denna vår. Undertecknad är förstås aningen förvånad, eftersom fjolårets resultat var rätt svaga. Ännu en bra bit in i februari trodde jag på sänkta dividender (YoY) i de flesta bolag, men ack så fel jag hade! Denna oväntade dividendhysteri fick mig att titta lite närmare på de 125 finska börsbolagen - en dividendstudie i rött. Namnet kommer från det att jag tror att detta kan sluta med blod för vissa bolag.
Tyvärr har jag inte samma tillgång till data på svenska börsen, så den som har det får gärna komplettera med motsvarande analys. Har man rätt rådata tar det inte sååå länge...

Jag vet inte riktigt vad som hände i styrelserummen under januari? Antingen har deras kristallkulor visat en gyllene framtid eller så har de fallit för grupptrycket! Någon annan rimlig förklaring kan jag inte hitta. Om värsta konkurrenten vågar dela ut 80 % av vinsten, så måste man själv matcha det för att inte mista börsens förtroende. Vågar ni så vågar vi! Grupptryck i megaformat? Alternativt ser bolagen faktiskt rejält bättre tider. Det är dock lite förvånande eftersom de inte uppvisar detta självförtroende i prognoserna? Senast denna vecka talade t.ex. Konecranes om att de inte ser någon vändning i efterfrågan, utan att de fortsätter verka på en mycket svag marknad. Det hindrar ändå inte Konecranes styrelse att imorgon dela ut 89 % av fjolårets nettovinst!

Faktum är att om man har 1 aktie av alla de finska börsbolagen så fick man en "total EPS" på 21,43 euro under 2009. Därför är det aningen förvånande att samma portfölj ger en (brutto) dividend på hela 33,36 euro - alltså 55 % mer! Då har jag exkluderat eventuella A-aktier. Hur är detta möjligt? I början på 2009 var ALLA överens om att vi upplevde den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet. Hur kan vi ett år senare ha en vanligtvis försiktig börs som delar ut hälften mer än vad den tjänar? Visserligen kanske vi beskådar en stark underliggande optimism, men ärligt talat är detta inte hållbart. I längden måste utdelningen vara en del av resultatet - inte tvärtom!

Av de finska 125 noterade bolagen, delar 37 st ut hela eller mer än nettovinsten. Inredningsföretaget Martela är värst med ett rapporterat EPS på 0,03 euro, men en utdelning på 0,45! Det är 15 ggr högre, trots att omsättningen sjönk med över 30 %! Ok, de har en stark balans och positivt kassaflöde, men detta är antingen ett bevis på solid framtidstro eller ägare i behov av pengar? Prognosen säger ungefär att den låga efterfrågan fortsättningsvis kommer att tynga omsättning och resultat under 2010. Officiellt ser vi alltså ingen större optimism! Gissa vilken orsak jag skulle satsa på?

Personligen tycker jag också att ett positivt resultat är en förutsättning för dividend. Det finns 17 bolag på finska börsen som tycker annorlunda! Värst är kanske Rautaruukki som trots en rapporterad EPS på -1,97 euro delar ut 0,45 euro. Då har ändå aktieägarna blivit furstligt belönade de senaste 5 åren. Kanske de är positiva om framtiden då? Vi ser på prognosen: Rautaruukki tror att omsättningen ska öka med 15-20 % YoY, samtidigt som resultatet ska bli positivt. Ok, nemas problemas! Lite längre ned i rapporten skriver dock VD att "de ser ingen snabb återhämtning av marknaden"! Har alltså Rautaruukki (också) betalat ut en stor dividend på förhoppningen om bättre tider under 2010? Hoppas verkligen inte det.

Nu ska jag inte dra alla finska börsbolag över samma kam. Det finns faktiskt 39 bolag som inte delar ut någon dividend. Av dessa finns 8 bolag som faktiskt gör vinst, men av olika anledningar ändå väljer att hålla kassa inom koncernen. Lemminkäinen sticker väl ut med ett rapporterat EPS på 1,64 euro. De har dock kartellböter på gång, så där behövs det stor kassa...

Det finns också 40 bolag som delar ut 25-80 % av EPS. Det måste anses klokt, även om det också är i högsta laget. Att kvoten ökar kan förstås vara ett bevis på att bolagen är mycket optimistiska om 2010 (vilket några faktiskt är). Alternativt har de också fallit för grupptrycket? Det vet vi först nästa år.

Om man ska jämföra med historien så är det vara intressant att se hur årets utdelningskvot (dividend/EPS) står sig i förhållande till tidigare år. Därför tog jag snittkvoten för 2004-08 och jämförde det med 2009. Det visar sig att 18 bolag upprätthåller samma kvot eller höjer den 2009 med "bara" 25 % vilket jag tog som maxgränsen till en "naturlig" höjning. Ytterligare 22 bolag sänker sin kvot. Dessa skulle jag villa ge det nya epitetet "kloka bolag". I andra ändan av spektret finns det 30 bolag som ökar sin utdelningskvot med mer än 25 % (Martela 42ggr!), förutom de 17 bolag som delar ut trots förlust. Dessa skulle jag vilja kalla... "kanske inte så kloka bolag".

Nu finns det lite att anmärka på den historiska kvoten. Jämförelsen störs av att vissa bolag har delat ut extremt mycket vissa år, samtidigt som andra bolag har gett hela koncerndivisioner i aktiedividend. T.ex. Kone delade ut Cargotec 2005. Tar man bort det så stiger relationen till från 0,96 till 1,18. Kone ökar alltså sin kvot med 18 %, trots att man dubblade dividenden pga jubileumsåret. Min personliga (och positivt subjektiva) tolkning av detta är att Kone har möjlighet att bli en mycket bra dividendbetalare i framtiden...

Om man slutligen ska få en glimt av framtiden så vill man som aktieägare gärna se att årets dividendregn fortsätter nästa år (och nästa och nästa och... osv). Därför kan det vara intressant att se vilka bolag av de som bara ökar sin utdelningskvot med max 25 %, som samtidigt har den högsta direktavkastningen. Varsågod, här är de 10 bästa finska bolagen på den listan:

Norvestia 6,7 %
Wärtsilä 6,2 %
Elisa 5,8 %
Orion 5,8 %
Fortum 5,2 %
Sanoma 5,1 %
Ilkka-Yhtymä 5,0 %
Fiskars 4,9 %
Huhtamäki 4,4 %
KONE 4,3 %

Observera dock att årets dividend redan är avskild för en del av dessa bolag.
Jag har också exkluderat både Alma Media (5,4%) och UPM-Kymmene (5,0%) för att de delar ut mer än årets rapporterade vinst. Som jag skrev tidigare, i längden måste dividenden vara en del av resultatet och inte tvärtom! Annars slutar denna dividendfest med blod för aktieägarna. Undvik det. Gör en dividendstudie i rött på din portfölj innan påsk...

Inga kommentarer: