Då var det åter dags för en genomgång av mina favoritbolag. Jag gör tre förändringar denna gång och utökar portföljen med ett bolag. Jag byter ut Formpipe, Clas Ohlson och PKC mot Nokia, UPM-Kymmene, Fortum och Tekla. Det finns tre orsaker till dessa förändringar:
1. bolagens resultat kan lyfta kommande året
2. de nya bolagen ligger närmare mitt kompetensområde
3. detta är ett led i en försiktighetsåtgärd inför en förväntat volatil höstbörs
Jag har också hamnat i något som kunde beskrivas som fondförvaltarens förbannelse! När jag startade denna portfölj var tanken att den skulle vara långsiktig. Det är den fortfarande, men tyvärr är inte beräkningen sådan då den bygger på kvartalsvisa jämförelser mot börsen. T.ex. Kone har antagligen en bra dividend på gång, men den är inte speciellt bra räknat på nuvarande kurs. Upprepar de vårens jubileumsdividend blir direktavkastningen ca 3,6 %. Räknar jag istället på min inköpskurs blir dock dividenden furstlig (>8 %). Detta framkommer tyvärr inte i min kvartalsvisa beräkning.
Därför vore det rent "fondförvaltarmässigt" klokt att byta ut Kone till en lägre värderad aktie, även om det ur ett långsiktigt perspektiv är idiotiskt att byta ut en bra aktie bara för att den har stigit mycket (dvs visade sig vara så bra som jag trodde). I grunden är nämligen mina köpargument oförändrade. De har fortfarande bra lönsamhet, starkt kassaflöde och växande omsättning. Jag tror däremot inte att Kone klarar av att stiga 40 % från nuvarande nivåer utan extraordinära händelser.
Ett liknande resonemang kunde föras om Nokian Renkaat och YIT som börjar få en "normal" värdering. Dessa bolag har dock fortfarande en positiv prognos och stigande resultat, så jag har ingen anledning att plocka bort dem ur portföljen - än!
Det om det, nu till mina favoritbolag.
Utveckling mina favoritbolag: +8,1 %
Utveckling Helsingforsbörsen: +6,0 %
Basware (+4,2%) växer vidare.
De visar på rätt bra tillväxt och lönsamheten hänger med. Vårens kraftiga dividendökning är i färskt minne och den tilltalar mig. Visserligen är värderingen kanske lite ansträngd men Basware värderas alltid högt. Jag ser ingen anledning att plocka bort dem.
Clas Ohlson (-2,4%) FÖRSVINNER. Med i portföljberäkningen
Försäljningstillväxten dalar för Clas Ohlson. Jag gillade deras "skuldfria", lönsamma tillväxt men nu börjar argumenten försvinna ett efter ett. De har tagit på sig viss skuldsättning för att bygga ett nytt lager. Deras tillväxt är nere på noll procent trots att de senaste året har nettoöppnat 13 butiker (+12%). De tjänar fortfarande pengar, men jag säljer mina aktier innan även detta ben försvinner.
Formpipe (-16,9 %) FÖRSVINNER. Med i portföljberäkningen.
Visar visserligen lönsamhet, men jag gillar inte riktigt att de ändrar på affärsmodellen. VD påpekar visserligen att det kommer att ge mer intäkter i framtiden. Det kan han ha rätt i, men jag tror på devisen att 2 säkra kr idag är bättre än 3 möjliga kr nästa år. Formpipe ska ta oss till det papperslösa samhället, men de kommer inte att ta denna portfölj vidare till årsskiftet.
Fortum NY. Är dock inte med i portföljberäkningen
Fortum är en ren säkerhetsåtgärd. Ett mer stabilt bolag får man leta efter. De prissäkrar nästan hela sin försäljning och har redan prissatt en stor den av 2011 års omsättning. Q2-rapporten tog ned aktien då kostnaderna ökade, samtidigt som de inte snabbt kunde kompensera för det. Nästa år ökar intäkterna och då kommer antagligen detta glapp att påverkas åt andra hållet. 1 euros dividenden är också i underkant. Fortum kunde redan i våras ha delat ut 2 euro!
H&M (+6,9%)
H&M hade ett lysande resultat i somras och den lönsamma tillväxten fortsätter. Liksom Clas Ohlson är de beroende av nya butiker, men HM lyckas med detta. De ökade också dividenden i våras. Ett av få bolag som inte verkar ha påverkats alls av finanskrisen.
Kone (+13,9%) hade (förstås) en kanonrapport.
Resultatet översteg förväntingarna och som krydda på moset höjde de prognosen! Nu väntar jag bara vad Alahuhta ska göra med kassan. Jag har spekulerat i förvärv i snart ett år. Jag fortsätter förstås med det. Lite oroad är jag över att VD flaggade för ett sämre 2011. Den här värderingen tål inga besvikelser och jag kommer att nagelfara Q3-rapporten när den kommer...
Nokia NY. Är dock inte med i portföljberäkningen
Jag tror visserligen att Nokia inte har rett ut sina problem än. Ledningen har satsat allt på att nya telefonmodeller (=ny programvara) ska få folk att överge sina iPhones och HTC:ar till förmån för Nokia. Detta ska ske redan under Q4! Nu är ledningen pressad och detta är med stor sannolikhet det sista kortet Kallasvuo & Co spelar ut. Jag tror det kan bli stora förändringar med Nokia under hösten. FIM är extremt negativa och har riktkursen 5 euro på Nokia om ett halvår. Deras analytiker är en av de bästa och hans resonemang är fritt från subjektiva åsikter om forna Nokia-bravader. Jag tror ändå han är lite för negativ. Rent finansiellt är direktavkastningen lockande (6 %) och det lockar mig in i aktien redan nu.
Nokian Renkaat (25,9%) slog förväntningarna.
Det är förstås Ryssland som avgör Renkaats öde. Med ett högt och stigande oljepris vilar inga ledsamheter med den marknaden, en marknad som Nokian Renkaat dominerar just nu. Rent tradingmässigt ska man sälja Nokian Renkaat inför höstens förväntade volatilitet och köpa dem igen kanske 10-15 % lägre? Jag är dock långsiktig och håller dem kvar.
PKC (+15,5%) FÖRSVINNER. Med i portföljberäkningen.
De presenterade ett lysande kvartal men värderingen börjar nå vägs ände. PKC är en underleverantör och brukar värderas snålt! Även om vinsten stiger så ska man inte räkna med mer än P/E 10. Q2 visade också på negativt kassaflöde från den operativa verksamheten. Således måste PKC investera igen, istället för att sälja ur eget lager. Detta kommer att påverkar lönsamheten men också den eventuella dividenden. Jag tackar för mig med en lysande utveckling i bagaget.
Ratos (+3,0%) har fått idel sänkta riktkurser efter rapporten. Jag har dock stort förtroende för detta bolag och tror knappast att de klappar ihop totalt. Ratos missade definitivt några köptillfällen i början av 2009, men skulle de bli oroligt på marknaden igen tror jag inte de missar chansen ytterligare en gång...
Sampo (+16,0 %) tuffar på.
Sampo överraskade en aning och aktien lyckades stiga på en i övrigt mörk börs. Dagens kursnivå lockar kanske inte till nya inköp, men redan befintliga aktieägare har den årliga dividenden att se fram emot. Att döma av Q2-rapporten är den inte i fara...
Tekla NY. Är dock inte med i portföljberäkningen.
Tekla påstår själva att de har en unik produkt. Q2-rapporten visade på riktigt bra tillväxt trots att den amerikanska byggmarknaden inte officiellt har indikerat detta. Jag har lite glömt Tekla men nu plockar jag in dem som en liten "brasklapp" mot kommande förväntat konjunkturoro. Ifall ekonomin åter tar fart under hösten lär Tekla rusa. Ifall den inte gör det kan man falla tillbaka på en rätt stabil aktie med hyfsat utdelning.
UPM-Kymmene NY. Är dock inte med i portföljberäkningen.
Efter nästan 10 svåra år börjar skogsbranschen visa allvarliga livstecken. Resultaten hoppade till Q1, men då trodde jag att det var en engångseffekt. Jag är fortfarande inte helt överygad, men när både Metso och Kemira rapporterar om ökad aktivitet i branschen så verkar något var på gång. Det är en framtidstro som jag inte har sett på länge. Fortfarande måste man minnas att skogsbranschen inte gör några lysande resultat. Snarare har de gått från katastrofal lönsamhet till något som kunde klassas som ok. I det här läget räcker det, får se hur jag ser på saken i vår?
YIT (+15,3 %)
YIT hade ett ok resultat. Det var något lägre pga en ny redovisningsprincip, men rent operativt var det riktigt bra. Man frågar sig förstås hur den heta byggmarknaden ska överleva nervösa banker och stigande räntor. Än så länge har dock dessa hot lyst med sin frånvaro och vad det verkar så kommer de inte att vara aktuella det kommande året.
1 kommentar:
Utvecklingen är mellan 21/5 och 13/8.
Skicka en kommentar