onsdag 18 februari 2009

Hushållsassistans

Det amerikanska finansdepartementet lade fram en räddningsplan till överbelånade hushåll igår. Iden är att 7-9 miljoner hushåll ska få hjälp med bostadslånen, något som givetvis ska få fart på förtroendet och därmed skjuta öka aktiviteten i ekonomin. Planen beräknas kosta 75 miljarder USD. Jag undrar om detta är sista planen? Bankräddningarna började också i liten skala för att accelerera i TARP (700 mrd USD) och TALF (1000 mrd USD)! Dessutom känns 75 miljarder lite i underkant. Krugman uppskattar efterfrågegapet till ca 3000 miljarder USD!

GM har ingen skam i kroppen, men med deras finansiella situation kan man förstå dem! De flyttar SAAB till ett separat bolag och kastar det åt svenska regeringen: Ställ upp med ett antal miljarder inom några veckor eller så går SAAB i konkurs! Politikerna i västsverige har givetvis sin åsikt klar men de lever under trycket från väljare och kan inte annat säga. Det är nog tur att det finns en borgerlig regering med en stark Maud som har sin åsikt klar - staten ska inte äga dessa konkursbo, speciellt inte ett som inte har gjort vinst sedan 1997!

Maud Olofsson har även gjort mycket bakom kulisserna. Om GM söker investeringslån från EIB, så har Maud berett en gräddfil med ultrasnabb administration. Det har dock inte GM gjort och det borde sända en klar signal till alla att SAAB:s situation kanske är värre än man tror? Kritikerna i form av facken och opposition borde också fundera över den totala avsaknaden av industriella aktörer i den här debatten! Om inte de är intresserade så kan det inte finnas mycket hopp? Nu har vi dock inte sett sista kapitlet i det här. Det kan hända att det diskuteras flitigt bakom stängda dörrar? Kanske någon industriell aktör redan har ett anbud på gång? Man måste nog vänta några veckor innan vi ser vad SAAB:s öde blir.

Getinges VD sade i Afv.se igår att 2009 ser osäkert ut. Getinge har som bekant varit en tillväxtmaskin under många år, men nu verkar det som om finanskrisen även drabbar hälsovårdssektorn i USA. Orderingången minskade Q4 och vissa i branschen menar att de kommer att uppleva samma nedgång som t.ex. verkstadssektorn. Sjukhusen får mindre pengar, dels p.g.a. sparkrav inom det offentliga men även p.g.a. minskade tillgångar och bidrag. Jag är dock inte orolig (ännu) men ser man en kraftig nedgång i Getinges resultat Q1 så ska man dra öronen åt sig. Aktien är definitivt inte värderat enligt något som helst negativt scenario...

Inga kommentarer: