fredag 2 oktober 2009

Pensionsreformen igen

Det är svårt att skriva bra när man är arg och mitt senaste inlägg angående de förändrade reglerna för pensionsförsäkringar, kan sättas i den kategorin.

Faktum är att det även har tillkommit bra saker med den här nya reformen. Bl.a. ska man istället för att enbart kunna välja ett pensionsbolags fonder - numera kunna välja fritt bland aktier, fonder, depositioner och konto. Man får i princip ett "pensionskonto" som man förvaltar under sin arbetsföra tid, ett konto som man sedan kan lyfta från den dagen man går i pension. Det här är förstås jättebra även om det inte riktigt är klart i dagsläget hur detta ska gå till i praktiken.

Det här antyder också att man i framtiden ska kunna flytta sina privata pensionsförsäkringar. Även det är riktigt bra och kommer att pressa priserna i en bransch som idag är helt omöjlig att analysera. Alla pensionsbolag är bäst enligt egen utsago och alla pensionsbolag har höga avgifter, även om alla säger att de har lägst avgifter. Att jämföra dem går helt enkelt inte! Om flytträtt införs kan vi lita på att detta kommer att ändra. För oss pensionssparare skulle det förstås vara bra, liksom för de pensionsbolag som faktiskt levererar till en rimlig avgift. Jag vill understryka att detta sista stycke inte ingår i nuvarande förslag, men enligt mitt tycke är det en logiskt förlängning av nuvarande förslag.

Dessa positiva punkter förändrar dock inte grunden! Riksdagen tog livet av de privata pensionsförsäkringarna då de avskaffade den specifika pensionsåldern och införde formuleringen att man får lyfta försäkringen från lägsta lagstadgad ålder. Att spara ett helt liv och sedan inte få lyfta försäkringen den dagen som man trodde från början, är centralt i den här debatten. Att man sedan får spara i andra intressanta former och byta pensionsbolag under tiden, är fortfarande sekundärt.

Därför säger jag det igen: lita inte på att staten ordnar din pension! Ett eget sparande (exkl pensionsförsäkringar) har aldrig varit så viktigt som efter 17.9.2009...

2 kommentarer:

Lex sa...

Det private pensionsparande er egentlig inte så mycket gynnsamt med mindre man vet at man får en lägre skatt som pensionär enn när man betalade premien med skatteavdrag.

Den fremste årsaken til det er at det er en avkastningsskatt på pensionssparande.

Vi sparar för våre eldre dagar privat i billige indexfonder, och hoppas at vinstskatten med tiden går ned från 30% til mera EU nivå.

iTrader sa...

Du har rätt, man vet inte vad skatten är när man går i pension.

Dessutom så siktar man in sig på att få en viss månatlig summa under pensionstiden. Man vet dock inte vad realvärdet är på denna summa? 2000 euro eller 20.000 kr per månad låter bra, men det kanske inte är mer än ett bättre restaurangbesök om 20-30 år...