fredag 25 september 2009

Lita inte på staten!

Åtminstone inte när det gäller pensionen! I torsdags förra veckan genomförde finska riksdagen en revolution när det gäller de privata pensionsförsäkringarna - en revolution som inte har hörts alls i finsk media! Vanliga pensionssparare har också varit tysta men de har knappast heller förstått innebörden av detta.
Vad riksdagen beslutade om var att förändra de privata pensionsförsäkringarna i grunden eller rättare sagt: ta livet av dem!

Tidigare har man kunnat lyfta de privata pensionsförsäkringarna från en viss ålder, något som har höjts succesivt de senaste 10 åren. I mitten på 90-talet var det från 56 år, de som tecknades t.o.m. torsdagen förra veckan (17/9) var fr.o.m. 62 år. De som tecknades fr.o.m. fredag förra veckan (18/9) får lyftas tidigast från 63 års ålder. Inte så farligt kan tyckas, men då ska man också minnas att riksdagen har ändrat formuleringen! Tidigare var det en specifik ålder, nu står det att man får börja lyfta fr.o.m. "lägsta lagstadgad pensionsålder". Det innebär i praktiken att när riksdagen nästa gång höjer pensionsåldern (vilket kommer att hända) så kommer samtidigt de privata pensionsförsäkringar att följa med!

Riksdagen ändrade också reglerna för när man får lyfta dessa försäkringar. Idag får man ta ut sitt sparade belopp på bara två år. I de nya avtalen är detta förlängt till minst tio år! Man måste ha ett ganska stort belopp sparat om det ska bli någon extrapension att tala om under alla 120 månader!

Man kan inte annat säga än att Riksdagen tog livet av det privata pensionssparandet i torsdags! Därmed har eget sparande aldrig varit så viktigt och så aktuellt som efter i torsdags!

Ovanstående resonemang gäller alltså de privata pensionsförsäkringarna och framförallt de nya avtalen. I praktiken omfattas även de gamla avtalen eftersom ytterligare premier inte är avdragbara i beskattningen om man inte accepterar de nya villkoren. Det ska man inte göra! Istället ska man se till att spara på egen hand i andra sparformer. Exakt hur man ska spara är personligt och något man själv måste avgöra, men faktum kvarstår att ingen logiskt resonerande människa ska inbilda sig att staten kommer att se till att du får en vettig pension när du blir gammal. Det får du sköta helt själv!

Personligen tror jag också att dessa förändringar bara är en försmak av vad som komma skall! Pensionen kommer att bli en stor besvikelse för väldigt många människor när de når den lagstadgade pensionsåldern, om man ens når den åldern? Om 15 år är 35 % av Finlands befolkning pensionärer. Det säger sig självt att vårt nuvarande system inte klarar av detta! Pensionsåldern kommer att höjas (kanske till 70 år?) så systemet balanserar. Om man inte trivs extremt bra på sitt arbete måste man alltså förbereda sig på pensionen på egen hand.

Om jag slutligen ska ägna mig åt rena spekulationer utan underbyggd fakta, så noterar jag att riksdagsledamöterna antagligen har sin egen pension via s.k. företagspensionsförsäkringar? Dessa lämnades nämligen lite förvånande helt utan åtgärd! Företag kan alltså starta upp pensionsförsäkringar åt sina anställda, försäkringar som kan börja lyftas redan vid 55 års-ålder. Dessa saknar också tak för insättningar, något som i privata pensionsförsäkringar infaller redan vid 5000 euro/år (sänkt från 8500 för fem år sedan). Detta vore något för grävande journalister att hugga tag i och undersöka huruvida de förekommer bland Finlands riksdags 200 ledamöter...

2 kommentarer:

Herr K sa...

Det skulle inte förvåna mig det minsta om Sverige kommer gå en liknande utveckling till mötes med pensionspolitiken så småningom.

Personligen tror jag på att om man ska klara sig på ålderns höst så gäller det att ha byggt upp ett så stort sparkapital så man slipper vara beroende av staten. Det är iaf min filosofi!

mvh Herr K / Smart Privatekonomi

iTrader sa...

Jag håller helt med om att man ska försöka vara oberoende av staten och det är precis vad jag håller på med. Pensionerna om 20 år kommer att vara omöjliga att leva på. Tyvärr kommer majoriteten av befolkningen att inse det ungefär den dagen de har tänkt gå i pension!