Oriola delar upp den finska verksamheten i två delar - grossist och hälsovård. Det här ska skapa bättre förutsättningar för de båda (skilda) verksamheterna att utvecklas. Naturligtvis kommer man inte ifrån spekulationerna att hälsovårdsdelen ska säljas! Den omsatte ca 155 Meuro ifjol och rörelsevinsten var 8 Meuro. Självklart skulle det bli ett nyttligt tillskott i kassan, då Oriola har stora investeringsbehov i både Sverige och Ryssland.
Scanias VD Leif Östling sade i tisdags att efterfrågan kommer att öka iår! Han vågade inte säga att de skulle komma redan under Q3, men han bedömde att marknaden skulle ta fart under Q4! Nu ska man väl inte lita blint på en börs-VD men helt klart är det intressanta nyheter. Scania är största kund hos underleverantören PKC, vars aktie har stigit 16 % den senaste månaden...
M-real fick ny VD i tisdags. Mika Juokio som tidigare ledde M-real mest lönsamma del (Consumer Packages) tar över efter Mikko Helander. Pressmeddelandet kom först igår så det här har skett i all tysthet. Jag är inte det minsta avundsjuk på Mika Juokio. Han är säkert duktig men inte ens kan han utföra underverk och det är nästan det som krävs för att få ordning på det här bolaget...
ÅAB-affären i måndags var en intern affär inom Aktia-koncernen. Det bekräftade Aktia i Ålandstidningen i tisdags. Veritas är numera ett helägt dotterbolag till Aktia Sparbank och koncernen har helt enkelt samlat sina aktier i moderbolaget. Ingen större dramatik alltså. Veritas har också ett pensionsfonds-bolag som äger aktier som egen juridisk person. Kanske vi även ser en affär med dessa aktier snart, vilket handlar om ca 20.000 av vardera slag (A & B)?
Även halva Viking-affären har klarnat då en arvinge till investeraren Gustaf Relander i Helsinfors tydligen har sålt. Vem som har köpt aktierna är i dagsläget oklart, men vd Nils-Erik Eklunds något förvirrade svar antyder väl att han har köpt en del av aktierna - kanske allt? Lite naivt att ändå förneka det och skylla på något ombud. Ombuden agerar ju sällan efter eget huvud...
Bernanke sade i tisdags att vi "antagligen" är ute ur lågkonjunkturen! Det ser bättre ut och vi kommer att växa under Q3. När en centralbankschef säger detta två veckor innan Q3 tar slut - då har han självklara siffror på att så är fallet. Detta är helt klart intressant och något jag bara så sent som i februari aldrig i livet hade kunnat tro skulle ske redan anno 2009! Vidare kan man konstatera att Fed därmed har börjat strategibytet från stimulans till åtstramning. När åtstramningen börjar är 10.000 kr-frågan?
Hans föregångare Alan Greenspan varnade dock åter för inflation. Mr G menar att beslutsfattare kommer att hindra de nödvändiga åtstramningarna och hålla kvar stimulanserna för länge. Det här kommer att skapa inflation av en magnitud som vi inte har sett på nästan 30 år! Om detta stämmer ska man rikta in sig på att inflationshedga sin portfölj de kommande åren. Råvaror med guld i spetsen brukar oftas nämnas i dessa sammanhang, men finansblogg menade igår att korrelationen mellan inflation och guld har varit noll de senaste 30 åren! Det är inte riktigt konsensus bland guld-förespråkarna. Aktiemarknaden har däremot korrelerat bättre även om de grafer jag har sett har jämfört Dow mot penningmängdsökningen - alltså inte inflationen per se.
Om man återgår till lågkonjunkturen och dess eventuella hädangång så är det mest intressanta att på andra sidan Atlanten är ECB inte alls lika positiva! Jürgen Stark sade igår att det finns anledning till försiktig optimism kring utsikterna för den ekonomiska aktiviteten, men det finns "ingen anledning att vara entusiatisk" angående den senaste statistiken! Jag skulle vilja påstå att det är diametralt motsatt åsikt jfrt med Fed. Vi får se vem som har rätt?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar