tisdag 29 september 2009

Nåssådå!

"Nåssådå" är ett åländskt, ironiskt uttryck för när det inte riktigt går som man har tänkt sig. T.ex. när Lemminkäinen i början på 90-talet kom överens med sina konkurrenter att bilda en asfaltskartell i syfte att tjäna mera pengar. Igår kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen att Lemminkäinen ska betala 68 Meuro i böter för kartellverksamhet under åren 1994-2002. Lägre instans (Marknadsdomstolen) hade tidigare beslutat om böter på 14 Meuro vilket Lemminkäinen redan har reserverat. Nu under Q3 ska de alltså reservera 54 Meuro vilket motsvarar ca 3,20 per aktie! Det ska ställas i relation till EPS för helåret 2009 som i måndags beräknades landa på ca 1,50 euro. Som lök på laxen har nu också kommuner och länsstyrelser (finska landsting) beslutat att gå vidare med sina ärenden. Detta kan komma att kosta Lemminkäinen ytterligare 50 Meuro. Det är ingen katastrof för bolaget, men man kan inte annat säga än "nåssådå"!

Även NCC dömdes att betala böter i samma mål. 70 MSEK ska NCC betala, eftersom de var hälftenägare av VLT som var del av kartellen. NCC förvärvade VLT år 2000 och man påminns än en gång om riskerna med förvärv! Eftersmaken kan bli besk och komma först nio år senare! Det var ju knappast NCC som startade kartellen för VLT:s räkning! NCC har redan reserverat en del av detta belopp men ytterligare 45 MSEK kommer att belasta Q3.

Swedbank-emissionen pågår t.o.m. tisdag nästa vecka. Jag vill påminna alla som deltar att för allt i världen även kryssa i den sekundära emissionen och försöka få extra aktier där! De kostar 39 kr/st och problemet är att man måste ligga ute med pengarna en tid. Om man ansöker om 500 aktier så kostar det 19500 kr. Sedan får man tillbaka pengar för de aktier som inte tecknades (allt i värsta fall). Varje aktie man får teckna ger dock en vinst på ca 72 % idagsläget (kurs 67 kr), så räntan betald ifall man får teckna 4-5 aktier och det tror jag man får!

Igår noterades Aktia Sparbank på Helsingforsbörsen. Noteringen var endast teknisk det tillfördes inget kapital, utan det var befintliga ägare som sålde ut sina aktier. Aktien öppnade kring 9,40 och stängde på 9,08. Kursen pendlade mellan 10,20 och 9,00. Aktia äger 10 % av rösterna och ca 20 % av kapitalet i ÅAB. Det ska bli intressant att se ifall detta nära ägande kommer utvecklas till något mer i framtiden...

Formpipe meddelade igår att de ansöker om att noteras på Small Cap-listan. I våras var bolaget ett dividendförslag från att hamna bland mina favoritbolag och sedan dess har kursen nästan dubblats! Bolaget har lönsamhet, tillväxt och stabila kunder i form av statliga myndigheter. Tyvärr har de också en enorm goodwill post och noll kr i utdelning, vilket var orsaken till att de inte kom med på min lista. Gillar man lite mer risk ska man dock ta sig an detta bolag innan de noteras under H1 2010...

Inga kommentarer: