fredag 11 september 2009

Viking Line ökar vinsten!

Viking Line rapporterade sitt Q3 igår och omsättningen minskade en aning till 142,2 Meuro (145,4). Nettoresultatet var dock aningen bättre på 15,6 Meuro (14,3). Ser man till Q1-Q3 så var det dock betydligt lägre än ifjol. Orsaken stavas framförallt den svaga kronan även om rederiet upprepar sitt mantra om hård konkurrens. Prognosen säger att resultatet inte beräknas bli "fullt i nivå" med fjolåret. Noterbart är att det senaste nybygget (ADCC) blir ytterligare försenad. Vid senaste rapport talade bolaget om årsskiftet, men nu medger de att p.g.a. försenade leveranser av viktiga komponenter (motorn?) så kommer färjan att levereras tidigast under senhösten 2010! Det vore ett stort slag om kryssningsfärjan missar nästa sommar också! Ytterligare ett aber är att Viking Line då passerar tidpunkten för när de kan säga upp kontraktet p.g.a. leveransförseningar. Om så sker belastas nästa års resultat med ca 4 Meuro. Eftersom de nämner detta så kan man väl anta att de kanske gör det? Hursomhelt får nye VD ett stort problem att lösa direkt när han tillträder i februari nästa år: New boat or no boat.

Clas Ohlson hade en kanonrapport igår och det har skrivits så mycket att det egentligen inte finns mycket mer att orda om den. Alla analytiker jag har läst är positiva, men alla pekar också på att värderingen är lite väl hög. P/E 20 för detta kvalitetsbolag kan tyckas högt. Egentligen vet jag inte om man ska hänga upp sig på värderingen alltför mycket. För några år sedan var värderingen ännu högre och då såg jag inte många analytiker som nämnde den i negativa ordalag! Jag brukar säga att ibland är låga värderingar befogade, jag skulle villa tillägga att ibland är höga värderingar befogade. Clas Ohlson har varit ett skuldfritt kvalitetsbolag som gör vinst även i lågkonjunkturer. Lyckas de i England trots den värsta lågkonjunkturen i engelskt mannaminne (vilket de verkar göra), så tror jag att Europa-vägen ligger öppen för dem. Då ska man inte gräva ned sig i dagens värderingar...

RF Micro Devices meddelade igår att de ser en sekventiell försäljningstillväxt framförallt inom 3G-segmentet. Med andra ord har försäljningen tagit fart under Q3. Det här var förstås glada nyheter för Nokia som har gått från "utbombad och hatad" till "hyllad och köpt" på ungefär tre veckor! Kursen har stigit 22 % och handlas numera i nivån som rådde före den katatrofala Q2-rapporten!

Inga kommentarer: