måndag 14 september 2009

Skärpta krav på bostadslån?

Jag har mellan varven antytt här på bloggen att man ska undervikta banksektorn de kommande åren. På kort sikt kan man givetvis göra sig tradingvinster via fördelaktiga emissioner, men på några års sikt tror jag att banksektorn kommer att utvecklas sämre än andra börsbolag. Orsaken är inte att jag tror de kommer att gå under - det lär staten se till att de inte gör. Istället är jag nervös över de förväntade tuffare regleringarna som kommer i spåren av finanskrisen. Jag tror helt enkelt att det kommer att bli svårare att tjäna pengar i bankbranschen.

En tidig indikation på det tuffare läget fick vi i fredags då EU-kommissionen offentliggjorde sina tankar angående bostadsutlåningen i Europa. De kommer att föreslå att banker maximalt får låna ut 40 % av bostadsvärdet! Idag är nivån i Finland 70 % och i Sverige 95 % om jag inte är helt felunderrättad. Med denna nya nivå vill EU-kommissionen förebygga en framtida kreditkris, eftersom de anser (rätteligen) att nuvarande finanskris beror på överbelåning.

Nu är detta "tankar" och ännu inget konkret förslag, men det vittnar ändå om de hårdare regler som är på väg. Om vi rent hypotetiskt antar att 40%-regeln införs fr.o.m. nästa månad (och dessutom retroaktivt) så skulle det vara katastrof för bankbranschen! Plötsligt skulle alla banker ha enorma säkerhetsunderskott och vara tvungna att kräva in miljarder i nytt kapital. Nu kommer det förstås inte att hända, för även om EU-kommissionen på längre sikt är inne på rätt väg, så kan inte heller de motverka branschens kreativitet. Om 40%-regeln införs lär vi få se t.ex. försäkringar som i praktiken möjliggör belåning till betydligt högre nivåer (och med högre kostnader). Det är bara att inse att allmän belåning är här för att stanna! Vi måste bara komma på hur både lånegivare och lånetagare kan leva med den...

Finansblogg skriver idag på morgonen om det som alla hoppas på men som få våga uttala, nämligen Återhämtningen med stort Å. Om vi är inne i en recovery nu (om är mitt ordval) så är den lika historisk som nedgången! Aldrig har den skett så snabbt och gått så långt. Precis som ett jättelikt "bear-market rally"...

2 kommentarer:

Finanskvinnan sa...

Finns det någon källa på procenten i det kommande förslaget från EU-kommissionen? Jag hittade en del gamla pressmeddelanden när jag googlade men inget aktuellt och inget där procentsatsen är angiven.

Konsekvenserna i Sverige om det förslaget går igenom känns inte roliga.

iTrader sa...

Jag har ingen angiven person som källa. Finska Kauppalehti hänvisar till "EU-kommissionen". Det är heller inget konkret förslag ännu utan med resultatet av diskussioner.

Personligen har jag svårt att se hur man kan införa detta, eftersom konsekvenserna för belånade bostadsägare i behov att sälja vore katastrofala!