onsdag 21 januari 2009

En ny dag gryr

Denna morgon vaknade vi upp till en ny värld, enligt Obamas segertal i november. "A new dawn in American leadership" som han sade. Det var länge sedan man såg en hel värld hänförd av en tillträdande amerikansk president, långt innan han har lagt sitt första förslag till åtgärder. Det var också länge sedan man såg dessa folkmassor i Washington, utan att de skulle protestera mot något. Hoppas verkligen att vi slipper en upprepning av JFK:s öde. Börskommenterare har talat om ett Obama-rally men igår såg vi bara kursslakt! Kanske rallyt börjar imorgon? Kanske vi hoppas förgäves? I sommar vet vi mer.

Investor rapporterade igår och naturligtvis blev det en redovisad förlust. Aktiemarknaden har backat sedan sista september och då går deras portfölj också ned. Noterbart är dock tre saker. För det första har de 9,5 miljarder i kassan. Det kan användas offensivt eller kanske till en nyemission i SEB? För det andra är substansrabatten närmare 30 %. Det innebär att man via Investor inte bara får köpa ett koppel bolag som värderas ganska lågt på aktiemarknaden, utan man får dessutom en extra rabatt på 30 %! Det är kanske ett erbjudande man borde ta och på sikt kanske bättre än vilken indexfond som helst? Substansrabatten brukar sjunka i goda tider och då även substansen stiger får man alltså en (liten) hävstång. Det tredje som är värt att nämna är utdelningen som sjunker till 4,00 kr (4,75). Det var mest en symbolisk sänkning och även om Ekholm talade om att hålla igen med utdelningar så kan ingen påstå att det var annat än fina ord. Om resten av börsbolagen följer samma schema så blir det utdelningsfest i vår igen...

Cramos och Ramirents konkurrent, brittiska Speedy Hire, kom med en vinstvarning igår vilket halverade SH:s marknadsvärde första timmen! Nu kan jag ingenting om SH, men givetvis bådar detta inte gott får våra nordiska maskinuthyrare. Deras kurser har dock redan backat ca 90 % så frågan om vad som redan är medräknat kanske redan har fått sitt svar? Det slutgilitga svaret får vi dock först den 11:e respektive 12:e februari.

Vilken slakt det var på USA-börserna igår. Vi var tillbaka i oktober-hysterin med ras på fyra-sex procent. Banker är det som drar ned indexen i hela världen. Uppenbarligen är alla investerare rädda för att staterna ska övergå från stöd och kapitaltillskott, till att helt enkelt ta över dem! I vissa fall kanske det vore det bästa, men jag tror inte det blir ett generellt fenomen. Problemet för aktieägare är bara att om staten tar över din bank så blir dina bankaktier värdelösa direkt! Därför är Citigroup på 2,80 kanske 2,80 för högt? I det ljuset var gårdagens ras befogat.

Några av gårdagens sysselsättningsminskningar:
Volvo Aero: 250 anställda
Nokian Renkaat: 50 anställda och 230 permitterade inom tunga däck, samt 232 anställda och 440 permitterade inom persondäck.
Atlas Copco: 1 anställd, som avgår på egen begäran.

Inga kommentarer: