måndag 12 januari 2009

Orderras!

Det var inte det minsta oväntat, alla visste det, men igår kom en bekräftelse på nedgången i november. Orderingången till svenska industrin sjönk med 26,2 % på årsbasis. Jämfört med oktober var nedgången måttligare 4,3 % men självklart är detta en dramatisk nedgång. Finland var ännu värre. Där sjönk orderingången med makalösa 33,7 % på årsbasis. Metallindustrin minskade med hela 43,6 %! Rapporterna börjar komma in i månadsskiftet januari-februari - ingen väntar sig något extra. Minsta lilla ljus kan få stor effekt.

Samtidigt säger finansprofessorn Vesa Puttonen att aktieinvesterare just nu har det bästa köptillfället på 20 år! Substansvärdena är tillbaka till nivåer vi såg i början på 80-talet och börsen har helt missat att ta hänsyn till företagens förändrade kostnadsstruktur. Ok att de säljer mindre, men de anpassar sig till det vilket ger ok nettovinst. Puttonen säger vidare att bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka, men det drabbar främst huvudstadsregionen.

Arbetslösheten i USA steg i december till 7,2 %, vilket är den högsta siffran på 16 år. Arbetslösheten har tidigare bottnat (toppat) på dessa nivåer och skulle den fortsätta öka vore det en historiskt händelse. Samtidigt är det ett scenario som många anser sannolikt. Börserna kom givetvis ned på beskedet, men vi såg ändå inte den fullständiga panik som utbröt ifjol när motsvarande statistik chockade marknaden. Å andra sidan kanske paniken kommer den här veckan? Alcoa rapporterar ikväll och Intel på torsdag...

Inga kommentarer: