fredag 23 januari 2009

Nokias pessimism

Det är alltid svårt att prata ned ett bolag som säljer 52.000 telefoner i timmen, men Nokia var rejält sämre än väntat igår och drog med sig Helsingforsbörsen i fallet. Deras julförsäljning ifjol verkar ha varit snudd på katastrof och de spår 10 % lägre totalmarknad 2009, även om de påpekar hur extremt svårt det är att ge prognoser just nu. De ska heller inte köpa tillbaka egna aktier och de uppskattar att marknadsandelen sjönk 36 % (40%). Slutligen ska dividenden sänkas med 25 % till 0,40 euro/aktie, kanske för att kassaflödet blev negativt ifjol (p.g.a. Qualcomm). Bara elände alltså! Att aktien backade "bara" 10 % är mer ett tecken på låg värdering än ok rapport.

Nokias Q4 brukar vara ca 1,5 ggr Q3, men nu sålde de "bara" 113 miljoner telefoner vilket är 4 % lägre än Q3 och hela 15 % sämre än ifjol. När de även spår att Q1/09 ska bli lägre innebär det att telefonförsäljningen ska minska flera kvartal i rad. Man får gå långt tillbaka för att hitta det. Nedgången i antal blir även värre av att medelpriset och marginalerna sjunker. ASP var 71 euro/telefon och bruttomarginalen sjönk till 33,8 % (38,9%). Nätverken (NSN) står endast för ca en femtedel av vinsten men NSN var faktiskt 14 % högre på helåret. Prognosen speglar dock Nokia i övrigt, där NSN spår att marknaden minskar med 5 %. EPS-konsensus innan rapporten låg på ca 0,95 euro/aktie för 2009 men det måste nog revideras ned kraftigt. Det kommer knappast att gynna kursen den kommande månaden.

Om man ska säga något positivt om rapporten så var det väl att de gör en helt ok vinst. Om detta är "worst case scenario" så har klagande aktieägare ingen bredare världsuppfattning. Positivt är också att Nokia har ca 6 mrd euro kassa vilket gör dem oerhört finansiellt starka. VD Kallasvuo menar att de ska gå stärkta ur denna kris och hade Jorma Ollila sagt det hade man inte tvivlat en sekund. Kallasvuo har tyvärr inte det förtroendet än. Slutligen kan man konstatera att Nokia handlas till ca 0,7 ggr fjolårets försäljning. Det är nästan krisvärdering och på sikt en s.k. "no-brainer".

Antalet byggstarter sjönk i december till lägsta nivån sedan 50-talet. Man behöver inte vara expert för att förstå att USA inte är nybyggarnas land just nu. I Kalifornien är vartannnat hus som säljs en tvångsförsäljning och då förtstår man att ingen är jättesugen på att bygga nytt. NAHB-bostadsindex från i onsdags noterade 8!!! Ett tal över 50 anger en positiv framtid. Enda frågan man ställer sig om det kan bli värre?

Cirklarnas förbannelse! JP Morgans visuella förklaring över bankslakten från igår fick en mycket bra påpekan från signaturen "Pidde". Cirklars area är inte transparent med en rektangel, då en halverad diameter leder till en 75 %:ig minskning av arean. Bilden antyder att arean på cirklarna motsvarade tidigare marknadsvärdet jämfört med nuvarande. Så är inte fallet, utan diametern på cirkeln motsvarar marknadsvärdena. Därför gav cirklarna en större visuell effekt än verkligheten och det tänkte jag inte på. Jag säger inte att bankerna har haft en "mycket bättre utveckling" men effekten är lite annan än cirklarna antyder.

Inga kommentarer: