torsdag 22 januari 2009

Ericsson överraskade

Ericsson tryckte åter till blankarna genom att dels rapportera tidigare än väntat och dels mycket bättre än väntat! Kursen flög igår och ingen vet väl om det var glädje över rapporten eller en s.k. "short-squeese"! Omsättningen ökade men nettovinsten minskade kraftigt jämfört med fjolåret. Vinsten per aktie blev 3,52 (6,84) vilket ger att de handlas ca 18 ggr fjolårets vinst. Ingen undgår att även Ericsson har ett tufft läge och att de inte ger någon prognos för 2009 ökar osäkerheten ytterligare. Ericsson ska fortsätta sina besparingspriogram det senaste drabbar 5000 anställda. Dividenden föreslås till 1,85 kr (2,50) vilket är lägre än marknadens officiella förväntningar men ändå ok med tanke på det halverade nettoresultatet! Frågan ingen ställde igår var hur mycket av detta som beror på den försvagade SEK? Q4 var ungefär 20 % bättre än konsensus och kronan har försvagats med ca 12 %...

Svanberg pekar på att ökningen av abonnemang skapar behov av utbyggnad av befintliga nät. Det har vi hört ett tag nu, men jag vet inte riktigt vad som håller tillbaka teleoperatörerna? Är det låg intjäning, dåliga balansräkningar eller att de förväntar sig en kraftig konsolidering i branschen? Hursomhelst så har de underlåtit att bygga ut näten i många år nu och det är värt att notera.


Ibland säger en bild mer än 1000 ord. Trading with Gekko bloggade igår en riktigt bra bild över hur mycket bankaktierna har fallit sedan 30 juni-07. Procenter kan ibland vara svåra att ta in men ser man dem på detta sätt så blir det uppenbart. Man ska minnas att trots nedgången i marknadsvärde, är lånestocken i många fall densamma...Våra finska och svenska banker är inte med och inte heller lika drabbade förutom SEB/Swedbank. Huruvida detta är ett tecken på styrka eller "timelags" låter jag vara osagt:
  • Nordea -65 %
  • Pohjola Bank -29%
  • SEB -82 %
  • SHB -48 %
  • Swedbank -88 %
  • ÅAB -23 %

Apple tog eftermarknaden med storm igår! Vinst per aktie var 1,78 USD/aktie mot förväntade 1,38. Omsättningen inte lika mycket bättre, vilket antyder att de inte har ägnat sig åt kampanjer. Detta brukar uppskattas av börsen. Stora frågan med Apple är ändå Steve Jobs och hans plötsliga sjukdomspaus t.o.m. juni. Han är nästan allt för Apple och även om han naturligtvis har goda medarbetare så fokuserar börsen ibland på en person.

2 kommentarer:

Pidde sa...

En bild säger mer än tusen ord, och den kan också ljuga väldigt bra :)

För visst är det väl så att storleken illustreras av cirklarnas diameter? Men vad vi uppfattar som storlek är ju cirklarnas area. En cirkel med en diameter på 50% av en annan cirkels diameter har ju en yta på bara 25% av den större. Eller vad säger du?

iTrader sa...

Mycket bra poäng Pidde som jag inte alls tänkte på i min enfald! Jag antog att arean korrekt motsvarades av värdet, men tänkte inte på den visuella effekten av olika cirklars area.

En snabbkontroll av cirklarna ger att MCap bygger på radien och sedan har man "byggt på" cirklarna. T.ex. JP Morgan-fallet har MCap nästan halverats, vilket stämmer med diameterna i de olika cirklarna. Beräknar man sedan (ca) arean så är den gröna cirkeln mer 70 % mindre än den blåa cirkeln!

Man kan bara stämma in i Churchills klassiska citat: "det är bäst att ljuga med egen statistik!" Det är dessutom JP Morgan Chase som har gjort bilden...