onsdag 7 januari 2009

Flykt från säkerhet

De två första handelsdagarna på 2009 har präglats av "flight from safety". Under 2008 var säkerhet det viktigaste och investerare t.o.m. betalade (lite) för att få ha sina pengar hos den amerikanska staten - i de säkraste av obligationer. Nu ser vi motsatsen - åtminstone på aktiemarknaden. "Säkra", tråkiga aktier med stabil utveckling får ge vika för högoddsarna som 20-dubblas om de lyckas. Sedan att kanske 2 på 100 bolag lyckas kan vi oroa oss för om några år...

Fortum steg 11 % i måndags därför att... tja varför det? Fortum är en av de mest stabila Helsingforsaktierna som har fått onödigt mycket stryk senaste halvåret, men egentligen var det inga större nyheter. Rysslandsrisken är fortfarande där och man kan aldrig veta säkert vilket humör Putin är på denna vecka, även om han just nu verkar ha mest agg mot Ukraina. Visserligen steg elpriset på Nordpool men inte så att det skulle motivera +11 % i Fortum-aktien.

HKScan meddelade i måndags att de byter ut VD Kai Seikku. Tillsvidare tar finanschefen över och ärligt talat är det väl han som är viktigast just nu! Med en gearing på närmare 140 % och en beräknad ROE på knappt 1,6 % så är HKScan ingen drömkund bland riskrädda banker idag. Givetvis har de stabil verksamhet, men köpet av Scan blev kanske lite i dyraste laget. Nu kanske det börjar blåsa nya vindar i HKScan och därmed kanske krisvärderingen övergår i något annat. Innan man ser en marginalförbättring kanske man ska se på andra alternativ?

Sandvik permitterar ytterligare 950 anställda i Finland. Sandvik meddelade innan jul att de säger upp 1500 ordinarie anställa samt 900 tillfälligt anställda. Uppenbarligen har nedgången fortsatt med oförminskad styrka i december. Sandvik var tidigt ute i förra "uppsägningsrundan" och man kan gissa att det kommer fler varsel i branschen.

Inga kommentarer: