måndag 26 januari 2009

Kanon KONE

Kone presenterade en kanonrapport i fredags. Omsättning, resultat och orderbok var bättre väntat och framförallt bättre än ifjol, även om man tar hänsyn till deras böter för kartellverksamheten under 2007 (147 Meuro). EPS landade på 1,65 och dividenden föreslås bli 0,65 euro/aktie. Kone spår också att omsättningen ska öka 5 % samt att marginalen ska bli 12 %. Intressant var också det som inte stod i rapporten, nämligen personalnedskärningar. De talas om fortsatt effektivisering men inga större besparingsprogram. Det tyder på en bra situation. Kone fortsätter utan tvekan att vara ett av mina favoritbolag.

Om man ska klaga på Kone så måste man medge att värderingen är över snittet. Personligen tycker jag dock att det finns orsaker till denna "övervärdering". Läste man förra stycket har man ett svar. Ett annat är den starka balansen (gearing: -5,6%). Det verkar nästan som de samlar ihop till ett förvärv...? En tredje orsak är deras stabila verksamhet. VD konstaterar att även om nybyggnationen har svängt ned (kraftigt i Ryssland och Arabländerna) så fortsätter servicedelen att öka stadigt. Just nu står den för ca 60 % av Kones omsättning. Slutligen kan man befara att Kones problem kommer med viss fördröjning. De har en stark (och lång) orderbok och nedgången på marknaden dämpas av den. Mot slutåret kanske det ser annorlunda ut och då kanske värderingen är en annan?

Ett av världens största bolag, General Electric, rapporterade precis som förväntat igår 0,37 USD/aktie. De kommer alltid in precis enligt förväntningarna! 2008 innebar det tredje högsta resultatet i GE:s historia men kursen har backat kraftigt för det. GE spår att 2009 kommer att bli ett riktigt svårt år, men ändrar inte dividenden! Den kommer att fortsätta i en årstakt på 1,24 USD/aktie. Det var länge sedan man fick köpa ett amerikanskt storbolag med 10 % dividend! Som sagt, ibland finns det ett skäl till låga värderingar. Vissa aktörer spår kursen i GE till 7,50. I fredags stängde den på 12,03 (-10,8%)

Ålandsbankens intentionsavtal med Kauphting Sverige gick ut i tisdags förra veckan (21/1). Det har varit märkbart tyst från det hållet. Hur man ska tolka den tystnaden kanske man inte ska spekulera alltför mycket i, men helt klart kan det inte vara många aktörer som är intresserade. Ur Ålandsbankens synvinkel är detta en stor strategisk fråga och beslutet får hellre ta några veckor extra än att de gör ett storförvärv utan eftertanke. Om denna eventuella affär skulle gå fel riskeras nämligen hela banken! Rapporten kommer 27/2 - senast då vet vi mer.

Inga kommentarer: