torsdag 15 januari 2009

Halverad ränta!

Nu är EURIBOR-räntorna halverade på tre månader! 12-månaders EURIBOR noterade igår 2,70 och den har fallit 266 punkter på tre månader. 3-månaders räntan noterade 2,57 % och den har fallit lika mycket. Idag ska ECB besluta om räntan och marknaden förväntar sig sänkning med 50 punkter till 2,00 %. EURIBOR-räntorna kommer alltså att falla ytterligare. Frågan är väl bara om vi ska ned till USA:s 0-0,25 % eller om vi stannar vid 1 %?

Cargotecs konkurrent Palfinger gav igår en vinstvarning som heter duga! Resultatet kommer att bli dramatiskt sämre under 2009 men de kan ännu inte avgöra om det blir 30 %, 50 % eller 60 % sämre!!! Omsättningen beräknas ändå klara sig bättre (-20 %) tack vare förvärv. Att de gör förvärv tyder på att bolaget har hyfsat tillförsikt att kunderna ska återvända. Trots allt ska man nog bereda sig på sämre nyheter inom verkstadssektorn (också).

SEB och Swedbank är ned ca 20 % sedan årsskiftet. Officiellt har det naturligtvis inte kommit fram ett skvatt men givetvis funderar man på hur Baltikum ska utvecklas för dem. Kreditförlusterna kommer att öka. Samma sak gäller Norden och de befintliga marknaderna. Oron just nu gäller väl främst behovet av en nyemission. Swedbank har just genomfört en med knapp marginal, men SEB skulle nog ganska enkelt kunna få mer kapital. Wallenbergarna har gott om pengar sedan Scania-affären även om de antagligen har tänkt sig ett annat användningsområde för dem...

Även om jag har svårt att se otaliga konkurser i banksektorn ska man nog hålla sig borta de låga värderingarna till trots. Speciellt då dividenden är i farozonen p.g.a finanskrisen och Basle2-reglerna. Basle2-reglerna stipulerar att kapitaltäckningen ska riskvägas mot bl.a. företagskrediter och vilka resultat dessa företag presterar. Just nu innebär det att bankerna måste öka sin kapitaltäckningsgrad. Det är också omöjligt idag att förutse exakt hur mycket mer kapital det behövs (S&P talar om 150 miljarder euro), men konsekvensen blir naturligtvis strypt utlåning. Det är sällan man ser det här perspektivet i media och jag antar att orsaken är att bankerna inte vill diskutera kapitalbehov offentligt...

Den amerikanska detaljhandeln minskade (preliminärt) med 2,7 % jfrt med förväntade -1,2 %!Julhandeln blev med andra ord den sämsta på länge! Börserna sjönk som stenar och situationen blev heller inte bättre av att man samtidigt reviderade ned novembersiffrorna. Makrostatistiken fortsätter alltså att överraska på nedsidan och det finns absolut inget som motiverar börsuppgången från den 21/11-08. Inte annat än de låga värderingarna förstås.

Igårkväll fick vi också Beige Book som beskriver den ekonomiska aktiviteten i USA. Det fanns egentligen ingenting att le åt i den heller! Detaljhandel var svag, fordonsförsäljningen rasade, tillverkningen minskade, servicesektorn tappade med vissa undantag, husmarknaden fortsatte ned och utlåningen minskade. Inte konstigt att börserna föll kraftigt igår!

Konkurrensen lättar för Ericsson då amerikanska Nortel ansöker om konkurs. NSN (Nokia) är ganska opåverkat. Nortel har haft problem en längre tid, men få trodde väl att det skulle gå så här långt. De har ansökt om en s.k. Chapter11-konkurs vilket innebär att de kan arbeta vidare ett tag. Det finns alltså hopp, men med tanke på DI:s uppgifter att gjorde detta för att slippa en räntebetalning känns det ändå som att framtiden ändå är avgjord för Nortel!

Inga kommentarer: